EN

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne?
Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Gabriela Šupíková
Jazyk čeština
Počet stran 280
EAN 9788026726463
Datum vydání 16.05.2024
Věk od 15
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,364
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Hana Kristínová
Knihu naprosto vystihuje věta zmíněná na zadní straně knihy : ,,Je odvaha říct ano, nebo ke odvaha říct ne?" Protože okolo toho se točí celá kniha a samozřejmě není všechno zlato, co se třpytí. Pár desítek stránek mi trvalo než jsem se do knihy začetla, následně už mě ale příběh vtáhl a nepustil až do konce. Období po 2. světové válce a jedna Ada, která si svůj život představovala lecjak, ale bohužel s nemocnou matkou dřou bídu s nouzí, najednou se jí ale naskytne příležitost, která se (asi) neodmítá? Syrová, promyšlená a velice čtivá je Odvaha od Markéty Lukáškové, která vyjde 16.5., nenechte si ujít!
Iva Šindelková
Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Ráda jsem se seznámila s další českou autorkou, kterou nemám načtenou. Hlavní hrdinkou je mladá židovka Ada. Poté, co se s matkou vrátily z koncentračního tábora, je v době komunismu opět čeká postavení na okraj společnosti, tentokrát se k tomu přidala třídní příslušnost, respektive fakt, že rodina nevstoupila do KSČM. Nyní již bez tatínka, jehož připravili o život nacisti, se Ada musí postarat o maminku, která má tělo i mysl zchřadlou válečnými útrapami. Adě není dovoleno dostudovat medicínu a stojí na životní křižovatce. Je postavena před rozhodnutí, které, ať už padne jakékoliv, ovlivní život její, jako i její matky a potažmo blízkých přátel a bude mít své následky. Jak se ovšem rozhodne, záleží jen a jen na ní. Autorka o osudu Ady píše v er-formě, čtenář je i tak vtažen do děje. Příběh sestrojila tak, aby se před čtenářem rozvinul příběh oběma směry. Vidíme, jak se Adin svět mění v závislosti na daném rozhodnutí. Autorka píše svižně, skvěle vykresluje charaktery postav a navíc se čtenáři nevyhnou introspekci. Malý ďáblík vyskakující někde z hloubi duše nedá pokoj, nakukuje přes rameno a našeptává: „Jak byste se asi zachovali vy?“ A co je vlastně odvážné? Říci ano, či říci ne? Moc jsem ocenila, že v záchytných bodech časové linky jsou obě rozhodnutí propojena, což poukazovalo na propracovanost. Stejně tak zasazení do historického kontextu, který je nutno neustále připomínat sobě i následujícím generacím.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Markéta Lukášková

Markéta Lukášková

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Působila jako redaktorka časopisů Týden, Maxim, Faktor S, vedla Reflex.cz. Se svou prvotinou Losos v kaluži objela republiku v rámci divadelního projektu Listování a napsala podle ní scénář, který čeká na filmové zpracování. Následovaly knihy Panda v nesnázích, InTyMně a Vlaštovka v bublině a Majonéza k snídani. Na podzim roku 2020 začala publikovat populární podcast Příběh, který se opravdu stal přinášející méně známé epizody z českých i světových dějin.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM