EN

Ferenc Futurista: drastický komik

Jaromír Farník, Radek Žitný


Car Ivan Hrozný české komiky.
Legendární komik, osobnost mnoha uměleckých odvětví, kterého si veřejnost doložitelně považovala ve své době více než Vlasty Buriana. To byl Ferenc Futurista – zjev v naší kultuře naprosto ojedinělý. Jeho kariéru a život poprvé uceleně popisuje Radek Žitný s Jaromírem Farníkem. Na základě mnoha unikátních dobových materiálů z archívních i soukromých sbírek předkládají čtenářům mozaiku Futuristových začátků, úspěchů i pádů.

Detailní informace

Žánr životopis
Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Počet stran 232
EAN 9788075052520
Datum vydání 09.11.2015
Věk od 18
Formát 145x205 mm
Nakladatelství XYZ
Hmotnost 0,466
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Car Ivan Hrozný české komiky.

Legendární komik, který měl být původně sochařem. Později dokázal úspěšně vést několik divadel, hrát nezapomenutelné divadelní a filmové úlohy, textovat, malovat, scénovat, nazpívat a namluvit desítky gramofonových desek, režírovat... Osobnost mnoha uměleckých odvětví, kterého si veřejnost doložitelně považovala ve své době více než Vlasty Buriana. Dokonce prokazatelně zachránil a pozvedl Osvobozené divadlo. To byl Ferenc Futurista, vlastním jménem František Fiala (1891–1947) – zjev v naší kultuře naprosto ojedinělý.

Jeho kariéru a život poprvé uceleně popisuje Radek Žitný s Jaromírem Farníkem. Na základě mnoha unikátních dobových materiálů z archívních i soukromých sbírek předkládají čtenářům mozaiku Futuristových začátků, úspěchů i pádů; nezapomínají na rodinné vztahy a dotýkají se i nepříjemných skutečností z doby nacistické okupace.

Veřejnost má tak skutečně poprvé možnost se souhrnně seznámit se životem jedinečného komika, jehož veleúspěšnou uměleckou dráhu přerušilo až předčasné úmrtí.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaromír Farník

Jaromír Farník

Kabaretní historik a sběratel, jehož snem je vybudování Muzea Českých herců. Od r. 1980 shromažďuje tiskové, fotografické a hudební památky na české herce, film, divadlo a kabaret. Jako hudební redaktor působil v rádiu Echo. Podílel se na výzdobě pražského Montmartru. Přispěl do filmových dokumentů o V. Burianovi, F. Mrázkovi, V+W a mnoha dalších komiků. Fotografiemi doplnil již přes třicet publikací, např. o V. Burianovi, V+W, O. Novém, F. Futuristovi, Č. Šléglovi, A. Mandlové, I. Zemánkové aj. Ze své hudební sbírky má na kontě několik CD: V. Burian, O. Nový, V+W, Allanovy sestry, Český swing, Filmové melodie aj. Uspořádal řadu výstav o V. Burianovi, o E. Fialovi či F. Filipovském, i dosud největší a nejkrásnější výstavu ke 100. výročí narození V+W v prostorách Staroměstské radnice.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM