EN

Esesákovo křeslo

Odhalení zločinů „obyčejného“nacisty

Daniel Lee


Nečekaný nález nacistických dokumentů vede do temné minulosti právníka a důstojníka SS působícího v Praze...
V čalounění 70 let starého křesla byly nalezeny dokumenty označené svastikou. Autor této knihy, historik Daniel Lee, se vydává po stopách tohoto tajemství, dohledává žijící příbuzné a postupně odhaluje temné detaily ze života Dr. Griesingera. Právníka říšského ministerstva hospodářství a práce v Praze, jehož kariéra je typická pro mnoho „normálních“ lidí, kteří sloužili v mašinérii nacistického režimu.Poutavé vyprávění o ambicích i rodinném životě ve Třetí říši, odkazující na holocaust a hrůzy války.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název The SS Officer´s Armchair
Původní jazyk angličtina
Překladatel Vladimír Fuksa
Počet stran 248
EAN 9788026433187
Datum vydání 02.09.2021
Věk od 14
Formát 145x205 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,314
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

V čalounění 70 let starého křesla byly nalezeny osobní a pracovní dokumenty označené svastikou. Autor této knihy, historik, se po setkání s majitelkou křesla vydává po stopách tohoto tajemství a začíná psát téměř detektivní příběh. Navštěvuje archivy, vede rozhovory s žijícími příbuznými a postupně odhaluje detaily ze života Dr. Roberta Griesingera, důstojníka SS, který významnou část svého pracovního života strávil jako ambiciózní právník říšského ministerstva hospodářství a práce v Praze. Ač zde žije zdánlivě poklidným rodinným životem, postupně se začíná vynořovat temný příběh o jeho osobní odpovědnosti za nacistické zločiny a osudy mnoha rodin.

Autorovo poutavé vyprávění nám umožňuje nahlédnout do mašinérie teroru a vnitřního fungování Třetí říše, připomíná holocaust a hrůzy II. světové války a je mimo jiné mrazivou připomínkou toho, že zrůdné režimy pomáhají tvořit a udržovat i tzv. obyčejní lidé.

Daniel Lee je historik se zaměřením na dějiny 2. světové války a židovské osudy za holocaustu, který svá bádání v archivech dokáže proměnit ve čtivý příběh. Žije v Londýně.

Více podrobností o této knize, resp. celém příběhu a autorově pátrání naleznete v angličtině např. zde - https://www.timesofisrael.com/nazi-documents-stashed-in-armchair-take-author-on-trail-of-ordinary-ss-officer/.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM