EN

Zlomená křídla

Chalíl Džibrán


Další dílo autora nesmrtelného Proroka Zlomená křídla jsou raným dílem Chalíla Džibrána a bezesporu jedním z nejkrásnějších textů, jaké kdy napsal.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 112
EAN 9788074290992
Datum vydání 14.02.2011
Věk od 15
Formát 116x164 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Mozaika
Hmotnost 0,16
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Čistá láska se v něm pojí s průhledy k Bohu a oslava hlubokého a upřímného citu je podtržena nelítostnou společenskou kritikou. Autor slavného Proroka vypráví zčásti autobiografický příběh zmařené lásky mladíka Chalíla a dívky jménem Salma Karame. Jen co si oba vyjeví své city, je Salmě souzeno stát se ženou jiného. S Chalílem se však nadále potajmu schází ve staré antické motlitebně. V těchto nadpozemských kulisách, kde jednu stranu zdobí bohyně Astarté se sedmi pannami, druhou byzanský obraz ukřižovaného Krista, Panny Marie a Máří Magdalény, rozjímají spolu Chalíl a Salma o nejhlubších otázkách života. Salma, rozhodnuta dostát své roli, kterou jí společnost připsala, nepřijímá Chalílův návrh na útěk. Po čase porodí svému muži syna, ten však záhy umírá. Spolu s ním odchází ze světa také Salma: „Tys, synáčku, přišel, abys mě odvedl! Přišel jsi, abys mně ukázal cestu na druhý břeh! Zde jsem mé dítě! Jdi přede mnou a opusťme společně tuto temnou jeskyni!“

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Chalíl Džibrán

Chalíl Džibrán

Chalíl Džibrán se narodil v severolibanonském Bšarré roku 1883 v chudé rodině maronitských křesťanů. Jako dítě odešel s matkou do amerického Bostonu. Po několika letech odjíždí zpět do Libanonu, aby tam studoval arabskou literaturu. Později se za pohnutých okolností vrací zpět do Ameriky. Od roku 1904 publikuje Chalíl Džibrán arabsky, nejprve v novinách, od r. 1905 knižně. V nakladatelství Vyšehrad již vyšlo: Písek a pěna (2001), Poutník (2006), Slzy a úsměv (2006), Bohové země (2007), Blázen a jiné paraboly (2008), Zlomená křídla (2011), Ježíš, syn člověka (2012), Zvěstovatel (2013) a Údolí nymf (2014).
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM