EN

Převrácené životy

Adam Drda


Pronikavé dokumenty vytvořené ve spolupráci České televize a archivu Paměti národa v knižní podobě
Listopad 1989 symbolizuje zásadní předěl mezi pozdním totalitním režimem a demokracií. Od převratu se odvíjela svoboda, která změnila životy všech obyvatel českých zemí, pro každého jednotlivce však znamenala něco jiného, každý se s ní vyrovnával po svém. Jak žili lidé předtím a jak potom? A co to vypovídá o současné rozdělené společnosti? Kniha přináší portréty a reflexe protikomunistických odbojářů, disidentů, lidí vydíraných tajnou policií. A také vzpomínky někdejších pohraničníků a příslušníků SNB.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 328
EAN 9788076620605
Datum vydání 29.10.2020
Věk od 15
Formát 160x230 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Hmotnost 0,767
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Listopad 1989 symbolizuje zásadní předěl mezi pozdním totalitním režimem a demokracií. Od převratu se odvíjela svoboda, která změnila životy všech obyvatel českých zemí, pro každého jednotlivce však znamenala něco jiného, každý se s ní vyrovnával po svém. Jak žili lidé "předtím" a jak "potom"? Nakolik se jejich předlistopadové životy promítají do dnešní situace a nakolik je současná rozdělená společnosti dědictvím minulosti? Jaké naděje a obavy se pojily s listopadem 1989? Kniha přináší například portréty protikomunistických odbojářů a rodin, spjatých s odbojovou skupinou bratři Mašínů, představuje příběh disidentů, jimž listopad 1989 zachránil vyvlastněný domov, ukazuje dilemata, jimž museli i po pádu komunismu čelit lidé vydíraní tajnou policií. A obsahuje také vzpomínky někdejších pohraničníků a příslušníků Sboru národní bezpečnosti, členů komunistické strany. Publikace vychází z dokumentárních filmů, vytvořených v roce 2019 ve spolupráci České televize a archivu Paměť národa.

Hrdinové

Vydíraní

Vyvlastnění

Mlátičky

Pohraničníci

Emigranti

Jde o to, co ze sebe člověk nakonec udělá

Další tituly z řady "Normalizované životy"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Adam Drda

Adam Drda

Publicista Adam Drda se věnuje především moderním dějinám a tematice holocaustu, působí jako externí redaktor Českého rozhlasu, je spoluautorem rozsáhlého dokumentárního cyklu Příběhy 20. století a jedním ze scenáristů stejnojmenného cyklu České televize. V roce 1989 začal pracovat v tehdy ještě samizdatové revue Střední Evropa, v letech 1999 až 2005 byl analytikem a reportérem české redakce BBC. Dlouhodobě přispívá do Revolver Revue, Respektu či Lidových novin, úzce spolupracuje se společností Člověk v tísni. V roce 2007 získal Cenu Ferdinanda Peroutky.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM