EN

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Jaroslava Barkmanová


Rakovina tlustého střeva (kolon) a konečníku (rektum) má mnoho společného, což vystihuje i společný název kolorektální karcinom (KRK). Odborná příručka psaná srozumitelným způsobem.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 36
EAN 9788020424747
Datum vydání 01.01.2011
Věk od 18
Formát 110x165 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,031
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Rakovina tlustého střeva (kolon) a konečníku (rektum) má mnoho společného, což vystihuje i společný název kolorektální karcinom (KRK).

Příčinou je špatný životní styl, vrozená náchylnost či kombinace obou faktorů, kvůli nimž se mohou buňky střevní sliznice začít chovat "nenormálně", rychle a nekontrolovatelně růst, až se vše "zvrhne" ve zhoubné bujení. U nás i celosvětově patří KRK mezi nejčastější nádorová onemocnění. Děje se tak navzdory velké "výhodě" tohoto onemocnění, které se vyvíjí dlouhodobě (až 10 let), a proto lze při dobře prováděné prevenci přijít již na přednádorová stadia (tzv. polypy - výrůstky střevní sliznice), jež můžeme jednoduše (endoskopicky, tedy bez operace) odstranit. Zabráníme tak dalšímu růstu a nádor vlastně ani nevznikne. Určitou nevýhodou však může být fakt, že se jedná o střeva, konečník a stolici, což jsou bohužel oblasti, jež mohou některým lidem znít nepříjemně až odpudivě.

Přesto však stojí za to překonat ostych a stud a jednou za čas podstoupit preventivní vyšetření (testy na okultní krvácení nebo přímo primární screeningovou kolonoskopii), zvláště pokud jste dosáhli 50 let věku. Může vám zachránit život, zabránit vzniku nádoru, a tedy i náročné chirurgické a onkologické léčbě.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM