EN

Tam tam

Tommy Orange


Městský indián patří městu
Tommy Orange ve svém debutovém románu Tam tam líčí životy původních obyvatel Ameriky. Proplétající se nitky jejich osudů směřují do Oaklandu, kde se má vbrzku konat tradiční slavnost powwow. Kniha psaná moderním jazykem rozbíjí idealizovanou představu poklidného života v indiánských rezervacích. Autor nám místo toho představuje výrazné individuality, městské indiány 21. století, rozkročené mezi snahou udržovat tradice a moderním životním stylem.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Sabina Chalupová
Jazyk čeština
Původní název There There
Původní jazyk angličtina
Překladatel Alžběta Ambrožová
Počet stran 272
EAN 9788076014886
Datum vydání 09.08.2021
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,414
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Románový debut talentovaného indiánského autora přibližuje život potomků původních obyvatel v současné Americe. Proplétající se příběhy směřují k tradiční indiánské slavnosti powwow, která se má poprvé odehrát na obřím betonovém stadionu v kalifornském Oaklandu. Právě sem se sjíždějí hlavní postavy knihy, z nichž většina má poměrně pohnutý osud. Powwow, dnes taneční událost ve světle neonů, je jakýmsi symbolem postavení indiánů. Tommy Orange mistrně líčí vnitřní konflikt mezi tradiční indiánskou identitou a životem v dnešním velkoměstě s jeho neduhy, jako jsou nezaměstnanost, nevyřešené vztahy či závislost na alkoholu, drogách, počítačích. Kniha psaná moderním jazykem rozbíjí idealizovanou představu poklidného života v indiánských rezervacích – představuje výrazné individuality, městské indiány 21. století, rozkročené mezi snahou udržovat tradice a moderním životním stylem.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Tommy Orange

Tommy Orange

Tommy Orange (* 1982 v Oaklandu) je spisovatel indiánského původu, o němž se hovoří jako o novém americkém klasikovi. Jeho románový debut Tam tam (v orig. There there) získal celou řadu ocenění (mj. American Book Award či nominaci na Pulitzerovu cenu v r. 2019). Jeho styl psaní ocení zejména mladí čtenáři; Orangeovi hrdinové jsou zcela postmoderní, při psaní využívá rapu, hovorového stylu a zapojuje i nejnovější technologie.
Zobrazit profil autora

Recenze

aktualne.cz - Naše půda je všude a nikde

„Ve Spojených státech více než 70 procent indiánů žije ve městech, ne v rezervacích. V oblasti sanfranciského zálivu, kam děj svého románu umístil Tommy Orange, se jich nachází přes 140 tisíc."
NAPIŠTE NÁM