EN

Mendelův trpaslík

Simon Mawer


Strhující příběh vědce, který zasvětil svůj život studiu genetické poruchy, jež těžce poznamenala jeho samotného.
Benedict Lambert dokáže nahlížet vlastní osud se svérázným humorem i sebeironií, přitom neřeší pouze náročný vědecký úkol. Jako vědec i jako člověk se musí vyrovnat se zásadními etickými otázkami: Smíme ve snaze dosáhnout osobního štěstí manipulovat se životy jiných? Se samotným osudem? A jakou cenu za to můžeme zaplatit? Také v této Mawerově próze se – podobně jako ve Skleněném pokoji – objevuje řada českých, respektive moravských reálií.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Mendels Dwarf
Původní jazyk angličtina
Překladatel Lukáš Novák
Počet stran 304
EAN 9788074738296
Datum vydání 03.06.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,442
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Mendelův trpaslík vypráví příběh vědce, který zasvětil svůj život studiu genetické poruchy, jež těžce poznamenala jeho samotného. Benedict Lambert, který dokáže nahlížet vlastní osud se svérázným humorem i sebeironií, přitom neřeší pouze náročný vědecký úkol. Jako vědec i jako člověk se musí vyrovnat také se zásadními etickými otázkami: Smíme ve snaze dosáhnout osobního štěstí manipulovat se životy jiných? Se samotným osudem? A jakou cenu za to můžeme zaplatit?

Paralelu k příběhu Benedicta Lamberta vytváří v románu životní osud jeho vzdáleného příbuzného, slavného genetika Gregora Mendela. Také v této Mawerově próze se tedy – podobně jako v již zmíněném Skleněném pokoji – objevuje i řada českých, respektive moravských reálií.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Kateřina Brynychová
• Co kdybyste si mohli přát… • Tak třeba jakou barvu očí nebo vlasů bude mít vaše doposud nenarozené dítě. Jak moc je pro vás tato představa lákavá? • Benedict Lambert je uznávaným vědeckým pracovníkem v oblasti genetiky. On sám přišel na svět postižený a pokřivený, ačkoli jeho rodiče žádné známky jinakosti nevykazují. Jeho celoživotní výzkum se tedy odvíjí od něj samotného. Benova touha po obyčejném životě a vůle žít, však není o nic menší, než u lidí, které vnímáme jako „normální.“ • 19. století přineslo mnohé, mimo jiné v něm byly položeny základy genetiky, o které se zasloužil Gregor Johann Mendel. Překvapí vás, když prozradím, že Benedict je jeho pra pra pra synovcem? Jablko zkrátka nepadá daleko od stromu. I když je to o nějakou tu generaci dál. • Tohle byla hodně slušná dávka historie i biologie. A já před autorem hluboce smekám, protože se jeho příběh i přes kvantum odborností výborně četl. Vstřebala jsem spoustu informací, o kterých jsem před tím neměla ani páru a věřím, že nic z toho jen tak nezapomenu. • Román vás přivede k zamyšlení nad tím, co všechno vlastně může ve skutečnosti znamenat vědecký pokrok. Zírala jsem na stránky s otevřenou pusou a říkala si: No jo, ono to vlastně sedí (slušněji řečeno 🙂). • Benedict vás přesvědčí o tom, že to poslední, co k vlastnímu životu potřebuje, je lidský soucit. I na tomhle mínění něco je, nemyslíte? • Simon Mawer navíc umí napsat závěr, který vás rozzlobí, překvapí, vezme za srdce či šokuje. V tomto případě volím poslední zmíněnou variantu. Doporučuji!

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Simon Mawer

Simon Mawer

Simon Mawer je úspěšný britský autor, který si navzdory tomu, že svou prvotinu vydal poněkud neobvykle až na prahu čtyřicítky, již získal svými romány popularitu mezi čtenáři i přízeň literární kritiky jak v Evropě, tak v Americe. V češtině vyšlo několik jeho románů, největší úspěch u českých čtenářů sklidil Skleněný pokoj, který byl nominován i na prestižní Man Bookerovu cenu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM