EN

Jídlo pro radost

Proč jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme

Eva Ferrarová


Bez jídla se neobejdeme.
Autorka se zabývá antropologií jídla a v této knize čtenáře srozumitelnou formou seznamuje se zajímavými poznatky z tohoto oboru, V knize čtenář najde dostatek informací, aby pochopil minulost a přítomnost vztahu člověka k jídlu, třeba proč se bráníme neznámým jídlům, proč si oblíbíme některá jídla, čtenář se seznámí s rituály spojenými s jídlem. Autorka naznačuje možná řešení palčivých problémů, před kterými lidstvo stojí, jako např. co budeme jíst, až sníme všechno, co nyní máme k dispozici.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Aleš Čuma
Jazyk čeština
Počet stran 240
EAN 9788026616290
Datum vydání 03.06.2021
Věk od 15
Formát 165x235 mm
Nakladatelství EDIKA
Hmotnost 0,707
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

PROČ? jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme?

PROČ nám chutná to, co nám chutná?

PROČ je jídlo a pití v rituálech každého náboženství?

PROČ se bráníme neznámým jídlům?

PROČ jsme zvyklí stolovat společně?

PROČ hledáme „čisté“ jídlo?

PROČ jsme některé cizí potraviny či pokrmy přijali a některé ne?

Odpovědi na tyto otázky by nám měly pomoci pochopit minulost a přítomnost vztahu člověka k jídlu a najít ta správná řešení i pro budoucnost, až sníme to, co máme.

PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D., vystudovala v Itálii, získala doktorský titul v oboru kulturní antropologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se antropologií jídla, je autorkou odborných článků. Na Ústavu etnologie FF UK přednáší Antropologii jídla.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Eva Ferrarová

Eva Ferrarová

Vyučuje antropologii jídla na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kromě vztahu člověka k jídlu z antropologické perspektivy, kterému se věnuje především v odborné literatuře, se zabývá tématy jako rovnost žen a mužů, ochrana životního prostředí a stárnutí populace. Je autorkou knihy Italská kuchařka – recepty tetiček a babiček. Svůj dvacetiletý pobyt v Itálii, kde vystudovala, zúročila i v úspěšných učebnicích italštiny, které vydalo nakladatelství Edika. Jejími koníčky jsou vaření a zahradničení. Žije v Praze.
Zobrazit profil autora

Recenze

iliteratura.cz - Jídlo pro radost

První obsáhlá česká kniha o antropologii jídla sice trpí několika nedostatky, ale pro získání úvodních informací o tématu není špatná. Čtenáři například prozradí, jaký je vztah mezi mormony a kofeinem, čarodějnicemi a solí nebo bobry a křesťanským půstem...
NAPIŠTE NÁM