EN

Josef Mysliveček

Život a dílo

Daniel Freeman


Obsáhlá monografie o životě a díle jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů
Josef Mysliveček (1737–1781), syn mlynáře, se stal jedním z nejvyhledávanějších skladatelů vážné opery druhé poloviny 18. století. Dosáhl úspěchu v Itálii a ovlivnil mladého W. A. Mozarta, s nímž se několik let přátelil. Kniha amerického muzikologa Daniela E. Freemana je první moderní vědeckou monografií o Myslivečkovi, která seznamuje čtenáře s fakty o skladatelově životě a podrobně se zabývá rozborem jeho hudby. Součástí knihy je poznámkový aparát včetně katalogů Myslivečkových děl a jejich nahrávek.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr hudba
Jazyk čeština
Původní název Josef Mysliveček
Původní jazyk angličtina
Počet stran 560
EAN 9788076017160
Datum vydání 17.10.2022
Věk od 18
Formát 160x230 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Osobnosti
Hmotnost 1,096
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Josef Mysliveček (1737–1781), syn pražského mlynáře, se díky svému nadání stal jedním z nejvyhledávanějších skladatelů vážné opery v druhé polovině osmnáctého století. Dosáhl oslnivých úspěchů v italských operních domech včetně prestižního neapolského divadla San Carlo, jeho opery se uváděly u příležitosti královských oslav a spolupracoval s mnoha proslulými pěvci své doby, jako byli Caterina Gabrielli, Anton Raaff a Luigi Marchesi.

Tato kniha z pera amerického muzikologa Daniela E. Freemana představuje dosud jedinou moderní vědeckou monografii věnovanou Myslivečkovu životu a dílu. První část rekonstruuje na základě dochovaných dokumentů Myslivečkův život a zkoumá pozdější vnímání jeho osudu a tvorby. Druhá část přináší podrobné rozbory jeho oper, oratorií a instrumentální hudby včetně hudebních ukázek. Zahrnuje rovněž zcela nové objevy, týkající se mimo jiné Myslivečkových kontaktů s Antoniem Salierim. Zvláštní kapitola je pak věnována Myslivečkově vztahu s W. A. Mozartem, jejich blízkému přátelství, které trvalo několik let, a Myslivečkovu vlivu na Mozartovu vlastní hudbu, včetně jeho první velké italské opery Mitridate, re di Ponto. Kniha také objasňuje původ Mozartovy slavné skladby „Ridente la calma“, která je úpravou jedné z Myslivečkových operních árií. Součástí knihy je obsáhlý poznámkový aparát a katalogy Myslivečkových vokálních a instrumentálních děl s informacemi o vydání a nahrávkách.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit

Recenze

Echo Prime - Josef Mysliveček americkýma očima

...„Aktuální vydání přináší nejpodrobnější zpracování skladatelova života a díla a předjímá i připravované revidované vydání v angličtině."...

Reflex - Nejhezčí hudbu napsal v bolestech

„Josef Mysliveček byl skrytý klenot. Hudební svět to začíná chápat."

lidovky.cz - Josef Mysliveček

„S americkým muzikologem Danielem Freemanem o tom, proč byl Myslivečkův vztah s Mozartem v minulosti přehlížen a jak popularizovat dosud zapadlou hudbu českého rodáka."
NAPIŠTE NÁM