EN

Ze zahrady do kuchyně

Nikola Mrázová


Recepty inspirované přírodou
Pouhá kuchařka? Kdepak, tato kniha nabízí víc. Je vyjádřením přístupu ke světu, který je založen na skromnosti a soběstačnosti. Nikola Mrázová žije v srdci České Kanady, kde experimentuje se zahradničením, zkouší nové druhy zeleniny a ovoce a vše pak v kuchyni zpracovává do originálních kreací. Její recepty stojí na základních, kvalitních (ideálně lokálních a sezónních) ingrediencích, k nimž je třeba přidat jen trochu té práce a času v kuchyni, aby vzniklo skvělé a zdravé jídlo.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 200
EAN 9788026448068
Datum vydání 17.07.2023
Věk od 14
Formát 160x230 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,584
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

„Začíná to nenápadně. Nejdřív člověk zasadí pár rajčat a postupně začne zjišťovat, že v takové kvalitě, jak si dokáže zeleninu vypěstovat, si ji není schopen koupit. Začne nasávat rytmy roku a kroutí hlavou nad ­ředkvičkami v únoru a vlastně ho už vůbec nenapadne nakupovat avokádo.“

JEDNODUCHOST. LEHKOST. SEZÓNNÍ POTRAVINY

Toto není pouhá kuchařka. Kniha Nikoly Mrázové je vyjádřením přístupu ke světu, který je založen na udržitelnosti, skromnosti a ­soběstačnosti. Nikola žije se svou rodinou v srdci České Kanady, kde tráví každou volnou chvíli na svém pozemku, experimentuje s výsadbou, zkouší nové ­druhy ­zeleniny a ovoce a vše v kuchyni zpracovává do originálních kreací. ­Nechává se při tom inspirovat i zahraničními kuchyněmi, např. blízkovýchodní nebo jihoitalskou. Její recepty stojí na základních, kvalitních (ideálně lokálních a sezónních) ingrediencích, k nimž je třeba přidat jen trochu té práce a času v kuchyni, aby vzniklo skvělé jídlo.

Kniha je rozdělena do dvanácti kapitol odpovídajících jednotlivým měsícům roku. Ke každému měsíci vznikl krátký úvod shrnující, čemu se lze v této době věnovat na zahradě, co vytvořit s dětmi nebo co se dá nasbírat v přírodě. Každá kapitola je také věnována alespoň jednomu univerzálnímu postupu (technologii vaření), který doplňují sezónní varianty. Základem jsou pak jednotlivé recepty vycházející vždy ze sezónně dostupných ingrediencí, které si můžete vypěstovat na vlastní zahradě.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Kateřina Lőffler
Podle názvu knihy jsem od obsahu čekala trošičku něco jiného, ale to vůbec neznamená, že bych byla z knihy zklamaná. Velmi mě potešila zmínka o projektu Scuk a jeho krátké představení, protože i já sama zde velmi ráda nakupuji. Celý ten projekt mi přijde skvělý a v dnešní době je takové online farmářské tržiště, kde můžete nakoupit kvalitní potraviny a podpořit lokální farmáře rozhodně výhra. Kniha je rozdělena po jednotlivých měsících a v kazdém z nich je kromě několika receptů ze sezóních potravin i několik tipů jak si v daný měsíc počínat na zahradě, nebo co v přírodě se v danou dobu dá ještě zpracovat. Přestože se autorka zaměřuje hlavně na lokální potraviny tak je zpracovává netradičními způsoby. Nečekejte tedy takovéty babičkovské recepty typu jak sešlapat zelí aby déle vydrželo. Celkově je zde spíše inspirace cizí kuchyní. potraviny použité v receptech jsou ovšem velmi snadno dostupné a většinu z nich najdete na zahrádce nebo v okolní přírodě. Já některé využívané potraviny v kuchařce úplně nejím, takže pro mě nebudou všechny recepty zcela využitelné, ale rozhodně jsem si našla pár favoritů, které musím vyzkoušet. Za poskytnutí knihy velmi děkuji Albatrosmedia

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM