EN

Dívky, které přežily Sibiř

Skutečné příběhy

Anna Herbich


Prošly bolševickým peklem. Nezlomilo je.
„Dodnes nemůžu pochopit, jak jsem to já, taková malá holčička, mohla všechno přežít. Bez táty, bez mámy." V první polovině 40. let bylo do Sovětského svazu násilně deportováno několik set tisíc Polek. Končily coby „nepřátelé lidu" na nucených pracích, v kolchozech, dolech, ve věznicích. Trpěly v neskutečných podmínkách, byly mučeny. Přesto se některé dokázaly vrátit – často už bez svých rodin. Zde je svědectví deseti z nich.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Dziewczyny z Syberii
Původní jazyk polština
Počet stran 256
EAN 9788026447955
Datum vydání 29.05.2023
Věk od 14
Formát 160x230 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,618
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

PROŠLY BOLŠEVICKÝM PEKLEM.

NEZLOMILO JE.

„NÁŠ VLAK V NOCI ZASTAVIL A ZHRUBA HODINU STÁL V POLI. NAJEDNOU SE K NĚMU ZE VŠECH STRAN ZAČALI PŘIBLIŽOVAT OBYVATELÉ BLÍZKÝCH KOLCHOZŮ. MYSLELI JSME, ŽE NÁM TI DOBŘÍ LIDÉ NESOU NĚCO K JÍDLU. NAOPAK. ZAČALI NÁS ÚPĚNLIVĚ PROSIT O NĚJAKÉ POTRAVINY. PROSILI A NAŘÍKALI. ZROVNA BYLY PRAVOSLAVNÉ VELIKONOCE A ONI UMÍRALI HLADY. ‚BOŽE!‘ POMYSLELA JSEM SI VYDĚŠENĚ. ‚KDE JSME SE TO OCITLI? CO NÁS ČEKÁ?‘“

HRDINKAMI SE V ČASECH VÁLKY MOHOU STÁT I ŽENY, JEJICHŽ JEDINOU ZBRANÍ JE SILNÁ VŮLE A ODHODLÁNÍ. DOKLADEM JSOU OSUDY NĚKOLIKA SET TISÍC POLEK, KTERÉ SE ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY OCITLY NA SIBIŘI, KAM BYLY VYVEZENY VE DVOU VELKÝCH VLNÁCH DEPORTACÍ (V LETECH 1939–1941 A PO ROCE 1944). JEJICH ŽIVOT SE ZMĚNIL V KAŽDODENNÍ BOJ O PŘEŽITÍ – V KOLCHOZECH, DOLECH, VE VĚZENÍ. ZAKOUŠELY HLAD, NEMOCI, NEPŘEDSTAVITELNOU DŘINU I NENÁVIST ZE STRANY SOVĚTSKÝCH ORGÁNŮ VŮČI POLSKÝM „NEPŘÁTELŮM LIDU“. PRO SVÉ VĚZNITELE NEBYLY LIDSKÝMI BYTOSTMI. MNOHÉ Z NICH VIDĚLY UMÍRAT SVÉ MUŽE I DĚTI. PŘESTO DOKÁZALY PO LETECH „RÁJ ROLNÍKŮ A DĚLNÍKŮ“ OPUSTIT. NIKDY VŠAK SOVĚTSKÉMU SVAZU NEODPUSTILY, PROTOŽE JIM ZNIČIL ŽIVOTY A PODROBIL SI I JEJICH RODNOU ZEMI. DESET POLSKÝCH ŽEN SE ROZHODLO VYPRÁVĚT SVŮJ ŽIVOTNÍ OSUD AUTORCE KNIHY, KTERÁ PŘÍBĚHY MISTRNĚ ZAZNAMENALA – A DOKÁZALA, ŽE SKUTEČNOST MŮŽE BÝT I HORŠÍ NEŽ FIKCE.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM