EN

Zápisky odstřelovače

Vasilij G. Zajcev


Vzpomínky proslulého sovětského odstřelovače Zajceva, jehož osudy ztvárnil film Nepřítel před branami. Jeho Zápisky jsou považovány za nejlepší záznam o stalingradské bitvě z pera přímého účastníka bojů a představují klasické dílo válečné literatury.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Notes of a Russian Sniper
Původní jazyk ruština
Překladatel Jiří Hutečka
Počet stran 232
EAN 9788020458315
Datum vydání 17.06.2021
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,333
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Když Vasilij Zajcev dorazil v říjnu roku 1942 do Stalingradu, průměrná životnost sovětského vojáka zde nepřekračovala 24 hodin. Tato statistika se však v průběhu bitvy postupně zlepšovala, mimo jiné zásluhou skupinky odhodlaných odstřelovačů – a Vasilij Zajcev se měl stát nejlepším z nich. Zároveň také patřil k těm šťastnějším, kteří u Stalingradu bojovali a boj přežili, aby mohli svůj příběh vyprávět. V prvních 10 dnech zabil 40 německých vojáků a jeho celkové skóre se zastavilo na čísle ne menším než 225. Taktika, kterou za svoji kariéru vypracoval, se dodnes studuje na odstřelovačských školách po celém světě.

Poskytuje čtenáři jedinečný pohled do tváře války – tváře plné hrůzné brutality a zoufalství vojáků obou stran, tváře doložené děsivou statistikou mrtvých a raněných. Jeho Zápisky jsou považovány za nejlepší záznam o stalingradské bitvě z pera přímého účastníka bojů a představují klasické dílo válečné literatury. Jeho osudy ztvárnil úspěšný film Nepřítel před branami.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM