EN

Umění starých herbářů

Kolektiv


Poklady historické botaniky ve vaší knihovně
Na to, abyste si mohli zalistovat stránkami starých herbářů, už nepotřebujete obcházet archivy. Ty nejpozoruhodnější botanické ilustrace na vás čekají přímo v této knize. Kochejte se precizními obrazy roztodivných i důvěrně známých rostlin od renesančních malířů až po 19. století. Projděte se po vyhlášených botanických zahradách a vydejte se na dobrodružné plavby za objevováním exotické květeny. Nad úžasnými obrazy se vám bude tajit dech, a navíc se o rostlinách dozvíte spoustu zajímavostí.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Botanical Art Through Ages
Původní jazyk angličtina
Překladatel Hana Vašková
Počet stran 208
EAN 9788026442431
Datum vydání 20.10.2022
Věk od 15
Formát 270x310 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 1,57
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Tato publikace plná dechberoucích ilustrací vám představí svět starých herbářů a vědců i umělců, kteří po staletí přispívali k prohlubování znalostí o rostlinách tím, že je popisovali a zpodobovali na krásných obrazech. Ty vynikají nejen vysoce hodnotným estetickým ztvárněním, ale nezřídka také až neskutečnou přesností a vědeckou pečlivostí.

Nechte se i vy, podobně jako generace před vámi, okouzlit křehkou krásou a léty prověřenou moudrostí starých herbářů.

Rostliny a květiny od nepaměti inspirovaly lidskou představivost a po celá staletí podněcovaly smysl pro krásu u mnoha umělců, kteří chtěli tvůrčím způsobem zachytit fascinující výtvory přírody. Díky tomu se protnuly cesty umění a vědy a mezi botanikou a výtvarným uměním se vytvořilo pevné pouto, z něhož vzešlo množství mistrovských děl v podobě historických herbářů. Na základě pečlivého pozorování vytvářeli výjimeční umělci soubory ilustrací, které představují bohatství světové flóry a zobrazují jak běžné druhy rostlin, tak vzácné exempláře z nejvzdálenějších koutů světa.

Od Dioscoridova díla De materia medica, lékařského pojednání z 1. století našeho letopočtu, až po bohatě ilustrované renesanční herbáře; od florilegií, které zprostředkovávají krásu exotických druhů rostlin, jež by jinak zůstaly nepoznány, až po pozoruhodné botanické deníky z 19. století. Tato kniha vám na svých stránkách nabízí výběr z botanických ilustrací v celé jejich kráse a se všemi propracovanými elegantními detaily, které i po staletích berou dech stejně jako v době svého vzniku.

CHIARA NEPIOVÁ vystudovala agrární vědu na Florentské univerzitě a v roce 1989 obhájila titul Ph.D. v oboru biologické systematiky a ekologie rostlin. V roce 1988 získala místo kurátorky Botanické sekce Muzea přírodních věd Florentské univerzity a v roce 2010 se stala její ředitelkou. Zabývá se především studiem, konzervací a valorizací historických sbírek, jako jsou herbáře, botanické modely nebo obrazy, o nichž píše články a připravuje výstavy. Je také autorkou několika prací na téma rozpoznávání rostlin v uměleckých dílech.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM