EN

O kočkách a kocourech

Kočičí přátelé v české literatuře

Josef Schwarz, Michaela Klevisová, Kolektiv


Kočičí polévka pro duši
Kočka je zvíře přímo legendární. Dokonce i v české literatuře. Hloubání nad její duší se věnoval Jan Neruda i Jaroslav Hašek, veselé i smutné historky zažívá jako přítel člověka v textech Josefa Škvoreckého či Michaely Klevisové, podlehli jí spisovatel Karel Čapek nebo Bohumil Hrabal. Konečně je zde antologie, kde kočka hraje jedinou roli, kterou si zaslouží – tu hlavní.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Bára Pospíšilová
Jazyk čeština
Počet stran 192
EAN 9788020462602
Datum vydání 23.11.2023
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,28
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Výbor z povídek českých autorů posledních dvou století představuje fenomén kočky z mnoha pohledů i v řadě rozličných žánrů. Texty humorné a odlehčené se proplétají s útvary meditativními či reflexivními i s obrazy téměř hrůzostrašnými. Neruda, Hašek, Čapek, Poláček, Fischl, Deml, Hrabal, Škvorecký – to jsou jen některá jména literárních velikánů, kteří téma kočky tvořivě a originálně uchopili. Doplňují je další autoři méně známí či neznámí, jejichž texty nejsou o nic méně inspirativní. Výbor rozdělený do pěti oddílů a přinášející celkem 25 textů rozdílného rozsahu umožňuje čtenáři nahlédnout do tajemné kočičí duše – přesněji řečeno, do našich představ o ní.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Michaela Klevisová

Michaela Klevisová

Narodila se v roce 1976 v Praze. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově a od roku 1997 v tomto oboru pracuje. Jejím největším koníčkem je cestování. Nejraději navštěvuje severské země. Již v dětství propadla světu koňských dostihů, o něž se intenzivně zajímá dodnes. Za svou prvotinu, román s detektivní zápletkou Kroky vraha, obdržela od české sekce Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Stejný úspěch zopakovala i s románem Dům na samotě (2011). Obě knihy jsou součástí oblíbené krimi série s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem.Odbočkou z detektivního žánru je román o zločinu z Pošumaví Prokletý kraj (2021). Klevisová je také autorkou tří povídkových sbírek o lidech a jejich kočkách.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM