EN

Pírko

Příběh peříčka, které dokázalo změnit svět

Vlasta Baránková


Příběh peříčka, které dokázalo změnit svět
Zlý černokněžník Šedomour ovládá malou šedivou zemi z nepřístupného a chladného hradu na vysokém kopci. Lidu vládne tvrdě a drží ho zavřený v podhradí. Žádná radost ani naděje tu není. Jaké překvapení tak jednoho dne způsobí pestrobarevný pták, který do země zabloudí a jehož barvy ani všudypřítomná šeď nedokáže zakrýt? Biřicové se sice snaží ze všech sil barevného ptáčka zničit, ale to se nedaří a ptáček uletí. Zanechá však po sobě peříčko, které najdou děti a s jeho pomocí vdechnou své zemi nový život.
Získaná ocenění:
Cena za literaturu pro děti a mládež, 2021, Cena za literaturu pro děti a mládež
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr pohádka
Ilustrátor Vlasta Baránková
Jazyk čeština
Počet stran 40
EAN 9788026431879
Datum vydání 13.08.2020
Věk od 6
Formát 210x225 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,385
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Slovo autorky čtenáři

Můj příběh byl přijat Albatros Media v roce 2019 původně jako pohádka pro malé děti, pohádka s barevnými obrázky a dobrým koncem… Příběh o tom, jak mocný vládce ze svého hradu ovládal neradostný život poddaných v temném městečku osamoceném uprostřed skal. Pak stačilo jedno barevné peříčko, které upustí zbloudilý pestrobarevný pták a zvídavost malých dětí… a z mocného manipulátora se stane bezmocný stařec, který ztratí moc nad lidmi i nad krajinou. Tolik stručný obsah.

Na jaře roku 2020, kdy přišlo nelehké období coronavirové epidemie, se knížka záměrně změnila ve výtvarně i technicky náročnější knihu. Obsah i kompozice stran zůstaly takřka v původním stavu, zatímco výraz knihy ztmavl. A to nejen tím, že se změnil obvyklý způsob přípravy pro realizaci. Jakoby se přizpůsobila nám i neradostné náladě ve společnosti. Kniha však zůstává dětskou knížkou, jen v ní o něco naléhavěji zaznívá její poselství.

Tuto knížku teď vnímám jako výsledek mé věčné oscilace mezi volnou tvorbou, kde svým způsobem vyjadřuji postoj k přetechnizované společnosti i své obavy o budoucnost lidstva – a na straně druhé tvorbou pro děti, kde se snažím přiblížit radostnému mikrokosmu dětského myšlení, kde odvaha a zvídavost dokáží změnit mnohé i to, co je šedé, smutné a beznadějné.

Vlasta Baránková

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Vlasta Baránková

Vlasta Baránková

Narozena 4. 11. 1943, absolventka SUPŠ Brno. Tvorbu grafičky, ilustrátorky a malířky Vlasty Baránkové znají nejen návštěvníci výstavních síní, ale také dětští čtenáři u nás i v zahraničí. Její půvabné ilustrace doprovázejí na stočtyřicet dětských knih. Nejvíce jich ilustrovala ještě před rokem 1989 pro švýcarské nakladatelství Bohem Press. Díky tomu byla v té době její tvorba daleko známější v zahraničí. Vlasta Baránková svoji výtvarnou cestu začala u grafického designu, tuto oblast však opustila v době, kdy začala vytvářet volnou grafiku a malovat svá rozměrná plátna. Celá léta pak takřka pravidelně střídala práci na knížkách s volnou tvorbou. Od roku 2000 se věnuje převážně tvorbě pro děti. O své práci na dětských knihách malířka říká: „Obávám se, že se současným kultem peněz odchází kultura. Kulturní hodnoty by se měl člověk naučit vnímat už v dětství a ten, kdo má možnost a schopnosti tvořit pro děti, by se tomu měl věnovat.“ Své dětské knížky se snaží pojímat tak, aby byly přitažlivé pro malé čtenáře a správným směrem posouvaly jejich estetické cítění, ale aby zároveň zaujaly i jejich rodiče, kteří je v knihkupectvích vybírají. Knihy se svými ilustracemi brněnská výtvarnice nezřídka sama také graficky upravuje, neboť jak sama říká: „Autor s knížkou žije dost dlouho na to, aby měl tu správnou představu o jejím „charakteru“, a pokud to umí, měl by mít možnost ovlivnit i její konečnou vizuální podobu."
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM