EN

Čas proměn

Praha, Československo a Češi 80. a 90. let očima Američana

Mark Baker


Vzpomínky na neopakovatelnou dobu… a na nás samotné
Novinář Mark Baker měl možnost sledovat poslední roky komunistického režimu, listopadovou revoluci a počátky nového systému zblízka – a zažil věci, které jsou dnes stěží představitelné. V jeho memoárech se setkáme s agenty StB, Allenem Ginsbergem i Václavem Klausem. Zavítáme do výkladních skříní socialistického hospodářství i do kanceláře Viktora Koženého. A znovu prožijeme třeba i vlnu cizinců, které začátkem 90. let přilákala Praha coby nová „Paříž". Přeneste se do časů, kdy bylo všechno možné.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Kolektiv, Jan Macúch, Ken Nash
Jazyk čeština
Překladatel Eva Kadlecová
Počet stran 304
EAN 9788026436850
Datum vydání 26.07.2021
Věk od 14
Formát 160x230 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 0,627
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Vzpomínky Američana na jedinečný „čas proměn“ v Praze, Československu a střední Evropě

Mark Baker měl možnost sledovat poslední roky komunistického režimu, listopadovou revoluci a počátky nového systému zblízka. Před rokem 1989 byl jedním z nemnoha západních novinářů, kteří pravidelně cestovali do Československa, aby svět informovali o zdejším vývoji. Po revoluci do Prahy přesídlil, aby pokračoval v novinářské práci a poté si zde založil populární knihkupectví s kavárnou. A mezitím projel zemi skrz naskrz s cílem sepsat prvního anglickojazyčného turistického průvodce po postkomunistickém Československu.

To, co Mark Baker prožil, by bylo stěží možné v jakékoliv jiné době. Z prvního Čecha, kterého potkal, se vyklubal spolupracovník StB, jenž ho sledoval. Seznámil se s fascinujícím světem velkých komunistických hotelů prošpikovaných odposlouchávacími zařízeními, veksláky a podezřelými atraktivními ženami. Navštívil „zázraky“ socialistického hospodářství – JZD Slušovice, podniky zahraničního obchodu atd. Vedl rozhovor s Viktorem Koženým, prorokem, jemuž uvěřily tisíce Čechů. Se smutkem reportoval o rozpadu Československa, aby posléze na euforické vlně invaze tisíců mladých cizinců, které přivábila Praha coby „Paříž“ 90. let, vítal ve svém knihkupectví Ludvíka Vaculíka nebo Allena Ginsberga.

Podivuhodná doba, kdy „bylo cokoliv možné“, zrodila jedinečné zážitky – ty zvlášť vyniknou v podání skvělého vypravěče, jímž Mark Baker bezesporu je.

Hodnocení čtenářů

Štěpánka Rancová
Mark Baker přináší pohled cizince na Česko (Československo), což bývá samo o sobě často zajímavé. Navíc jeho zkušenosti a vzpomínky se týkají doby, kdy u nás moc cizinců nebylo. Je dobře, že se Mark Baker do psaní této knihy pustil, protože tím nám poodhalil svůj spisovatelský talent. Píše příběh, který je osobní, ale zároveň každému Čechovi něco připomene. Mark Baker je upřímný i sám k sobě, oceňuji, že jeho styl vyprávění je přirozený a vyprávění má optimistický nádech. Při čtení knihy jsem se nenudila a přečetla jsem ji velmi rychle.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM