EN

O svobodném rozhodování

Lorenzo Valla


Významné pojednání o vztahu svobody a osudové nutnosti
Ve spise O svobodném rozhodování se slavný italský humanista Lorenzo Valla věnuje otázce, která trápila nejednoho myslitele, totiž vztahu svobody a předurčení, již mj. pojednal „poslední Říman“ Boëthius ve své Útěše z filosofie. Kniha vychází s původní předmluvou předního německého znalce renesančního myšlení P. R. Bluma.

Detailní informace

Žánr filosofie
Jazyk čeština
Překladatel David Sanetrník
Počet stran 112
EAN 9788076015425
Datum vydání 13.12.2021
Věk od 18
Formát 88x140 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Krystal
Hmotnost 0,073
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Italský humanista Lorenzo Valla (1407–1457) se proslavil snad nejvíce svým demaskováním Konstantinovy donace, dokumentu, podle nějž římský císař Konstantin Veliký svěřil vládu nad západořímskou říši do rukou katolické církve. Ve spise O svobodném rozhodování se věnuje otázce, která trápila nejednoho myslitele, totiž vztahu svobody a předurčení, již mj. pojednal „poslední Říman“ Boëthius ve své Útěše z filosofie.

Kniha vychází s původní předmluvou předního německého znalce renesančního myšlení P. R. Bluma a doslovem T. Nejeschleby.

Lorenzo Valla (asi 1405–1457), italský renesanční filolog a filosof, ve více ohledech průkopnická osobnost. Mezi jeho významné počiny patří kritická revize latinského novozákonního textu (Collationes in Novum Testamentum), na niž navázal Erasmus Rotterdamský. Nepřátele v církevních kruzích si získal nejen svým vyvrácením Konstantinovy donace, ale i svým spisem O rozkoši. V něm se pokusil ukázat přednost epikurejské morálky nad stoickou, jež byla tradičně vnímána jako kompatibilnější s křesťanstvím. Jako filolog se zasloužil o prosazení vytříbeného (ciceronského) stylu.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Lorenzo Valla

Lorenzo Valla

Lorenzo Valla (asi 1405–1457), italský renesanční filolog a filosof, ve více ohledech průkopnická osobnost. Mezi jeho významné počiny patří kritická revize latinského novozákonního textu (Collationes in Novum Testamentum), na niž navázal Erasmus Rotterdamský. Nepřátele v církevních kruzích si získal nejen svým vyvrácením Konstantinovy donace, ale i svým spisem O rozkoši. V něm se pokusil ukázat přednost epikurejské morálky nad stoickou, jež byla tradičně vnímána jako kompatibilnější s křesťanstvím. Jako filolog se zasloužil o prosazení vytříbeného (ciceronského) stylu.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM