EN

Nový sámský hlas severské literatury
Jednoho dne vyrazí malá Elsa na lyžích k ohradě, aby nakrmila sobí stádo. Stane se ale svědkem toho, jak muž ze sousední vsi bezcitně popraví její milované tele. Pod pohrůžkou smrti v sobě Elsa nosí tajemství jako temnou tíhu na srdci. Mezitím bezpráví vůči Sámům narůstá a policie to mlčky přechází. Strach, hněv a vina, které v sobě Elsa potlačovala, se spustí jako lavina, když po letech opět stane tváří v tvář pytlákovi Robertu Isakssonovi. Jak se zachová? Nechá se ovládnout emocemi a zmáčkne spoušť?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Stold
Původní jazyk švédština
Překladatel Petra Hesová
Počet stran 440
EAN 9788076623477
Datum vydání 06.06.2022
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Fleet
Hmotnost 0,584
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Nový sámský hlas severské literatury

Je zima na sever od polárního kruhu a pár hodin bledého světla je vše, co slunce nabízí, než se krajina opět zahalí do tmy. Tohle je Sápmi, země Sámů, původních obyvatel Skandinávie. Devítiletá Elsa je dcerou sámských pastevců. Když se jednoho večera vypraví sama na lyžích k ohradě, aby nakrmila sobí stádo, stane se svědkem toho, jak muž ze sousední vesnice bezcitně popraví její milované tele Nástegallu. Muž jí pohrozí, aby mlčela. Deset let v sobě Elsa nosí tajemství jako temnou tíhu na srdci a mezitím se nenávist a hrozby vůči Sámům stupňují a policie přechází brutální zabíjení zvířat bez povšimnutí. Elsa proto kontaktuje novináře, a tím proti sobě poštve pytláky. Strach, hněv a vina, které v sobě Elsa od dětství potlačovala, se spustí jako lavina ve chvíli, kdy stane tváří v tvář Robertu Isakssonovi, muži, který jí kdysi zabil soba. Jak se Elsa zachová? Nechá se ovládnout emocemi a zmáčkne spoušť?

Příběh vyprávěný ve třech oddílech je svědectvím boje mladé ženy za práva jejího lidu a sámské kulturní dědictví ve světě, kde roste xenofobie, lhostejnost úřadů i počet sebevražd. Je to ale zároveň melancholická milostná píseň o krásách severské přírody, která trpí zásahy člověka i změnami klimatu. A v neposlední řadě jde o napínavý, psychologicky vygradovaný příběh s velkým finále.

Spisovatelka a novinářka Ann-Helén Laestadius pochází ze švédské Kiruny a má sámské a tornedalské kořeny. Dosud vydala několik knih pro děti a mládež a za jednu z nich obdržela prestižní literární ocenění Augustovu cenu. Ve svých knihách se často obrací ke svému rodnému regionu a všímá si témat identity, jazyka, příslušnosti k různým kulturám a důležitosti rodiny. V románu Odcizení se inspirovala skutečnými událostmi.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM