EN

Varhaník z mrtvé vesnice

Danuta Chlupová


Emotivní román z Karvinska 50. a 60. let. Od autorky bestselleru Jizva.
Teodor je zapálený vesnický učitel, který hrává v kostele na varhany. Padesátá léta v Československu ovšem nejsou dobou varhan a kostelů, a Teodor se tak dostává do stále ošemetnější situace. Když během tragické nehody zaviní smrt svého souseda, odsoudí ho ve zpolitizovaném procesu na dvacet let do vězení. Život Teodora i jeho rodiny a přátel se tak stává jednou velkou zkouškou. Jak jejich osudy ovlivní setkání s autistickým chlapcem, který má výjimečný hudební talent?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Organista z martwej wsi
Původní jazyk polština
Počet stran 240
EAN 9788076017924
Datum vydání 01.05.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,361
Typ Kniha
Vazba vázaná s papírovým potahem bez laminace

Jaká je hodnota pomoci druhému a jaká je nakonec její cena?

Další román česko-polské autorky Danuty Chlupové se odehrává v padesátých a šedesátých letech na Karvinsku. Teodor je venkovský učitel a varhaník, jehož milostný příběh se osudově prolne s politickým děním, a Teodor se stane obětí zmanipulovaného soudního procesu. Přestože je nakonec propuštěn, jen obtížně navazuje zpřetrhané vztahy s rodinou a okolím. Autorka bestselleru Jizva opět dovedně splétá příběhy obyvatel vesnice, jejíž budoucnost je podobně nejistá jako osudy těch, kdo v ní žijí.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Lucie Mazuchová
Varhaník z mrtvé vesnice - Danuta Chlupová Občas se najdou knihy, které bych si běžně nepřečetla, ale které mne ve finále velmi překvapí. A tohle je jedna z nich. Máme tu 50. léta v Československu. Asi všichni teoreticky víme, co za režim tehdy probíhal. Komunismus. Toto období nebylo úplně jednoduché pro věřící a právě to je jeden z problémů našeho hlavního protagonisty Teodora. Je totiž varhaníkem v kostele. Dostává se do čím dál ošemetnější situace, která vyeskaluje nehodou, při níž zemře jeho kolega. Teodor je odsouzen na 20 let odnětí svobody. Jeho rodina tudíž zažívá težké časy. Zvládnou se poprat s touto situací? A co s tím má společného jeden autistický chlapec? Tato kniha je velice emotivní a pohrávala si s mými emocemi. Je tu nespravedlivý režim, kde nenávidíte všechny, kteří se díky podlézání mají mnohonásobně lépe než poctivý člověk. Na druhou stranu si myslím, že komunismus nebyl jednoduchý pro nikoho. Po vlně nenávisti vás dostihnou opačné emoce a já osobně si zamilovala Teodora a jeho vztah s oním zvláštním chlapcem. Chlapec má geniální mysl skrze hudbu, ale zároveň se chová zvláštně. Setkáváme se tu se situací, jak byl tehdy vnímán autismus. Kniha byla lahodná jednohubka a já děkuji, že si ke mne našla cestu, protože by to byla velká škoda. Originální příběh, brilantní uvedení do časoprostoru a pocit, že jste součástí příběhu. Je to vše k nezaplacení. Děkuji všem, kteří se zúčastnili společného čtení. Já se určitě podívám po další tvorbě autorky.
Tereza Formánková
Příběh o venkovském učiteli a varhaníkovi Teodorovi jsem si hned zamilovala, i když jsem tušila, že to bude nelehké čtení. Vyprávění nás zavede do Karvinska 50. let, kdy byla v tehdejší společnosti silně zakořeněná víra v komunismus, kdy se hledaly záminky pro odstranění “nepohodlných osob” a cokoli bylo “jiné”, bylo nepřípustné. Teodor miluje hudbu a často sám rád chodí do kostela nejen jako varhaník. To se však straníkům nehodilo, aby Teodor hrál v kostele a k tomu učil jejich malé pionýry. Navíc se Teodor potýká i se žárlivým sousedem-opilcem, a když jednoho dne jejich hádka skončí tragickou nehodou, Teodor, který byl už tak pro soudruhy trnem v oku, je díky vykonstruovaným důkazům a svědectvím odsouzen na 20 let vězení. Ve vězení se Teodor setkává s řeholníky, díky kterým je jeho víra posílena a pobyt za mřížemi se stává o něco méně hrozným. Po propuštění z věznice se Teodor vrací do rodné vsi, která je odsouzena k zániku - v okolí probíhá těžba uhlí, proto musí vesnice ustoupit zájmům socialistického státu. Teodor se po návratu do bežného života nesnadno začleňuje zpět do společnosti, proto se často vydává na procházky do lesa. V lese se setkává s 12letým chlapcem, který vykazuje známky geniální paměti a zároveň se chová zvláštně. Z jejich lesních setkání se stane přátelství a nakonec Teodor chlapce začne učit hře na klavír. Krásné a poutavé čtení o těžkých časech, o přátelství a lásce k hudbě. Líbil se mi popis charakterů všech postav, které dostávaly dost prostoru pro vlastní příběhy. Velmi oceňuji, že hlavní postava Teodora nebyla jen dokonalým románovým hrdinou bez poskvrnky, ale naopak čtenáři dovolovala se ztotožnit s Teodorovými pocity, které byly velmi pěkně vykresleny. Příběh byl pro mě nesmírně lidský a emotivní. Moc doporučuji k přečtení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Danuta Chlupová

Danuta Chlupová

Danuta Chlupová je novinářka a spisovatelka. Narodila se v roce 1968 v Českém Těšíně a patří k místní polské národnostní menšině. Román Jizva vydala v roce 2017 polsky v Gdyni a získala za něj ocenění Debut roku. V češtině vyšel také její román Varhaník z mrtvé vesnice (2023). Dlouhodobě se zajímá o národnostní vztahy a historii česko-polského pohraničí. 
Zobrazit profil autora

Recenze

vaseliteratura.cz - Příběh venkovského učitele

...„Dějiny polsko-českého pohraničí byly ve 20. století pohnuté, podobně jako jiné příhraniční oblasti Československa, a často krutě zasahovaly do osudů zdejšího obyvatelstva."...

vaseliteratura.cz - Osudy lidí na Karvinsku

..„V tradičně ateistických českých zemích existovaly a stále existují místa vymykající se této charakteristice. Jedním z nich je Karvinsko, zásluhou polské menšiny. Do tohoto prostředí nás zavádí román Danuty Chlupové Varhaník z mrtvé vesnice."...

kultura21.cz - Varhaník z mrtvé vesnice od Danuty Chlupové: čtivé a živé vyprávění o životě na Karvinsku

...„Varhaník z mrtvé vesnice věrohodně líčí proměnu života a vztahů na české vesnici v 50. a 60. letech minulého století a poutavě čtenáře vtahuje do osudů a života rodin, spolužáků a kamarádů, jež byly poznamenány politickým vývojem po roce 1948."...

knihkupec.net - Kdo zapomíná na své dějiny, je odsouzen je opakovat

..„Je důležité připomínat si historii. Tvrzení, že ten, kdo zapomíná na své dějiny, je odsouzen je opakovat, je velmi pravdivé, říká Danuta Chlupová."..
NAPIŠTE NÁM