EN

Kam se ztrácí Alice Sun

Ann Liang


Teď mě vidíš, teď už ne. Contemporary senzace s prvky nadpřirozena.
Na mezinárodní střední škole plné bohatých teenagerů si Alice Sun vždycky připadala tak trochu neviditelná. A pak se neviditelnou doopravdy začne stávat. Když jí rodiče oznámí, že nemají finance na její další studium, rozhodne se vytvořit aplikaci, díky níž si ji mohou za vysoké částky najímat její spolužáci. Nikým nespatřena odhaluje různá tajemství, nakonec se ale ocitne na hraně zákona. Alice se najednou skoro nepoznává – zdá se, že přichází o veškeré zábrany. Možná by ale mohla přijít i o život.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Kolektiv
Jazyk čeština
Původní název If You Could See The Sun
Původní jazyk angličtina
Překladatel Petra Badalec
Počet stran 312
EAN 9788076619043
Datum vydání 29.01.2024
Věk od 14
Formát 130x200 mm
Nakladatelství COOBOO
Hmotnost 0,304
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Alice Sun si na mezinárodní střední škole, na které má jako jediná prospěchové stipendium a která se jen hemží bohatými, vlivnými teenagery, vždycky připadala neviditelná. A pak se jí stane, že skutečně začne být neviditelná. Když jí rodiče oznámí, že už nemají finance na její další studium, a ona tak bude muset přejít na jinou, obyčejnou školu, rozhodne se tuhle svou novou schopnost využít. Za pomoci Henryho, svého školního rivala, si zřídí aplikaci, díky níž si ji můžou za vysoké částky najímat její spolužáci, a ona pro ně vykonává drobné, ale zásadní úkoly. Postupem času se ale tyhle drobné úkoly mění ve složitější a posunují se za hranici zákona. Alice je tak vystavená dilematu, jestli peníze, které tímhle způsobem vydělává, doopravdy stojí za to.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Kateřina Lőffler
Kniha Kam se ztrácí Alice Sun pro mě byla příjemným překvapením. Zaujalo mě to jak autorka docela dobře zapracovala do příběhu poměrně těžká témata i náhled na asijské školství a velmi vysoké nároky, které jsou zde na děti kladeny. Kniha otevírá téma vztahů a ukazuje jak se lidé vyrovnávají se změnami v životě i s očekáváním okolí. Otvírá také otázku morálního kompasu, který nás vede v cestě za určitým cílem. Autorka má velmi čtivý styl takže se kniha četla v podstatě sama. Jsou zde i momenty, kde se děj až tolik neposouvá a točí se trošku v kruhu, ale s ohledem na celek to knize nijak zvlášť neublížilo. Líbila se mi prostředí do kterého byl příběh zasazen, originalita knihy i to jak do ní byl do příběhu zasazený fantasy prvek. Alice Sun mi ze začátku nebyla úplně sympatická, protože její posedlost tím být nejlepší ze začátku nepůsobila zrovna nejlépe. Oproti tomu Henry Li, který byl jejím školním rivalem mi byl sympatický v podstatě od začátku a celkem příjemné vyvažuje to jak je Alice upjatá a snaží se nad vším mít kontrolu. Alice právě díky němu a dalším postavám prochází v průběhu knihy vývojem a postupně se její pohled na věc a celkově morální status mění což se mi na knize líbilo. Postavy nestagnovali na místě, ale pole vývoje situace a okolních vlivů se vyvíjeli tak jako ve skutečném životě. Kniha zároveň upozorňuje i na to, že občas děti nemají šanci být dětmi a musí řešit problémy, které by neměli být čistě na jejich bedrech. Příjemně byla zpracovaná i romantická linka, která byla celou dobu spíše v pozadí a spíš tak jako doplňovala mezery v ději což bylo opravdu fajn. Konec mi k celému příběhu tak úplně neseděl. Při tom jak se děj v určité fázi rozvinul jsem čekala asi něco trochu jiného. V určitém momentu mi přišlo, že se vše zbytečně zmotalo a bylo to trošku zmatečné a celé řešení mi k příběhu nějak nesedělo. Celkově ovšem knihu hodnotím velmi pozitivně a opravdu ji mohu doporučit.
Monika Hangyová
Alice Sun neboli Jen Jen je dívka, pro kterou je úspěch v životě na prvním místě. Jedině díky němu si lze zajistit lepší a jednodušší budoucnost a snad i jednou mít možnost dostat se svým postavením do vyšší společenské třídy, o kterém si v současnosti může nechat jen zdát. Její otec i matka chodí do práce, kde každý den tvrdě dřou. Vydělají si tak akorát na skromné živobytí a na Alicino vysoké školné, které postupně začíná být nad jejich síly. Když rodiče Jen jednoho dne oznámí, že se musí rozhodnout, na kterou školu přestoupí, její malý a promyšlený svět se jí začíná postupně hroutit. A tehdy začíná být pro své okolí občas nečekaně neviditelnou... V této knize naleznete příběh, jenž může být vlastně každodenním chlebem mnoha tamějších lidí. Cítíte z něj zvláštní atmosféru Číny, dokážete si představit asi jakoukoli postavu i místo v něm popsané a je okořeněný malou dávkou nadpřirozena. Ačkoli je kniha zařazena do YA žánru, myslím, že by se mohla líbit i starším čtenářům. Za mě byla Kam se ztrácí Alice Sun milým překvapením. Z příběhu na mě dýchala dávka magického realismu a mnoha různých společenských otázek. Jediné, co bych knize vytkla je to, že mi v ní chybělo vysvětlení cizích/čínských pojmů či názvů jídel, třeba někde pod čarou. Dojem z příběhu by pro mě byl tímto ještě více ucelenejší. Ačkoli mě svým způsobem zaujal přebal knihy, tak se mi po přečtení příběhu k němu vůbec nehodí. Celkově to bylo ale velmi milé překvapení a jednou se ke knize určitě vrátím. Takze určitě si ji přečtěte! Je velmi povedená.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Ann Liang

Ann Liang

Ann Liang je absolventkou Melbournské univerzity. Narodila se v Pekingu, vyrůstala na cestách mezi Čínou a Austrálií, přesto ale skončila s americkým přízvukem. Když zrovna nepíše, můžete ji najít, jak si dělá přehnaně ambiciózní seznamy úkolů, sleduje seriály a vede hlubokomyslné rozhovory se svým mazlíčkem labradoodlem o tom, kdo je hodný pejsek. V nakladatelství CooBoo od ní zatím vyšla kniha Tentokrát je to doopravdy.
Zobrazit profil autora

Recenze

Databazeknih.cz - Kam se ztrácí Alice Sun

„Všechny scény plné romantiky i dobrodružství, které při plnění úkolů určitě nechybělo, autorka píše velmi osobitým způsobem, z kterého odkapává někdy sarkasmus, jindy ironie.“

modrinoverecenze.blogspot.com - Kam se ztrácí Alice Sun

„Kam se ztrácí Alice Sun by neměla chybět v žádné knihovničce mladého Humbookofila! Tak zajímavě a čtivě zpracované morální a moderní drama s prvky romantiky a s vhledem do jiné kultury jsem četla naposledy u Williama Andrewse a Dcer dvouhlavého draka.“
NAPIŠTE NÁM