EN

Trnitá kletba

Anežka Kočová


I křehká krása může zabíjet.
Díky požehnání bohyně Flory žili obyvatelé Plantae dlouhá léta v hojnosti. Teď ale příroda chřadne a boj mezi provinciemi se začíná vyhrocovat. Obětí nepokojů se stane i Convallaria Leroyová. Před popravou ji zachrání tajná dohoda s guvernérem, se kterým začne hledat odpovědi na palčivé otázky: Co skrývají neprobádaná místa floského paláce? Proč se bohyně Flora odmlčela? Jde postupující zkázu zastavit? Čas totiž neúprosně běží…
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr YA fantasy
Ilustrátor Jaroslav Kratochvíl
Jazyk čeština
Počet stran 320
EAN 9788025363850
Datum vydání 31.08.2023
Věk od 14
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Fragment
Hmotnost 0,346
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Když bohyně Flora umožnila obyvatelům Plantae pěstovat a ovládat rostliny pouhou silou vůle, bylo to pro ně požehnání. Teď ale příroda začala chřadnout. Voda se vytrácí, lesy mizí, půda přestává plodit. A boj mezi provinciemi se začíná vyhrocovat. Zatímco Potravináři z Východu a Parfumisté z Jihu se vyhřívají ve světle královské přízně, Vojáci ze Západu a Traviči s Léčiteli ze Severu jsou na okraji společnosti.

Osmnáctiletá Convallaria Leroyová se chce stát Travičkou. Ti jsou ale od neúspěšného atentátu na krále pronásledováni. Ačkoliv se snaží držet stranou, je shledána vinnou za četbu knih a odvlečena do hlavního města Flosu k popravě. Od smrti ji zachrání tajná dohoda s guvernérem Západu, se kterým se pustí do pátrání po odpovědích na otázky, které nedají mnoha lidem spát. Co skrývají neprobádaná místa floského paláce? Proč se bohyně Flora odmlčela? Jde zachránit Plantae před katastrofou, které se na ni řítí?

Bude tichá a neprůbojná dívka pouhým pěšcem v nemilosrdné hře osudu, nebo ho vezme do svých rukou?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Nela Vacková
Jestliže už delší dobu toužíte po kvalitní fantasy a chcete se přesvědčit, že i čeští autoři umí psát, tak sáhněte třeba po tomto debutu. Osobně jsem byla velmi mile překvapená z toho, co mě na stránkách Trnité kletby čekalo. Elin – hlavní hrdinka – si s sebou životem vláčí temnou minulost své rodiny, kdy se její dědeček pokusil zavraždit krále. Své nadání ovšem nezapře a i přes zákaz, který byl uvalen na jejich celý rod, se snaží získat místo ke studiu na škole Travičů. Jenže její nedovolený koníček, tedy studium rostlin, je odhalen a čeká ji krutá smrt. V naprosto nečekané chvíli uzavře pochybné spojenectví s tajemným a podivným guvernérem jedné z provincií a společně se vydávají po stopách knihovny bájné Flory. Pravidla jsou jasná, neúspěch se trestá smrtí. Anežka Kočová svůj příběh zasadila do zcela nového originálního světa, kterému vládne příroda a její magie. Z atmosféry a promyšlenosti prostředí jsem doslova nadšená, neuvěřitelné s čím lidská mysl přijde. Elin je hrdinka, do které se mi velmi snadno vciťovalo, je hrozně obyčejná, ale přitom vůbec, postupně mění názory a vyvíjí se – být s ní mě jednoduše bavilo. Do euforie mě dostala také energie, kterou mezi sebou měla Elin s guvernérem Épinem, ten se dokonce stal mou nejoblíbenější postavou. Romantická linka je sice hodně v pozadí, ale stala kořením celého příběhu. Uprostřed děje jsem si říkala, že nic jiného než pět hvězdiček tomuto dílu nepatří, ale nakonec jsem přece jen musela zohlednit zdlouhavý seznamovací začátek a některé pasáže, v nichž byly určité myšlenky až násilně vtlačené a to mě při čtení rušilo. A k tomu už teď trpím, jak dlouho asi budeme muset čekat na pokračování, jelikož tohle je teprve první díl. Myslím, že od autorky může čekat úžasné věci (alespoň v to doufám) a až vyjde pokračování, budu jeho prvním čtenářem. 3,5/5*
Kateřina Lőffler
Kniha Trnitá kletba pro mě byla velmi milým překvapením. Příběh jsem si opravdu užila od začátku až do konce a přestože bylo pár míst, kde se toho až tak moc nedělo a bylo to trochu více o popisech, tak jako celek byla kniha opravdu zajímavá. Navíc ten svět který autorka vytvořila je naprosto skvělý. Nejen že obyvatelé Plantae umí za pomoci své síly vypěstovat rostliny s kterými jsou příznění, ale jsou rozděleni podle určitých předpokladů a typu rostlin do určitých skupin. Jejich moc má i nějaká pravidla což se mi opravdu hodně líbí, protože často se v příbězích setkáváme s tím, že hlavní hrdina či postavy v knize mají nějakou moc, ale bez jakýkoliv omezení či pravidel. Takže za to rozhodně plusové body. U tohohle to ale nekončí, pro dokreslení atmosféry jsou do příběhu zasazeny i legendy, pohádky, historie nebo i hry související s tímto světem. Autorka si dala opravdu hodně záležet a vše propracovala do sebemenšího detailu a postupně vše dávkuje v příběhu tak jak na vše přichází hlavní hrdinka. Takže za mě skvělé a chci se o tomhle světě dozvědět mnohem víc. Když už jsme u hlavní hrdinky tak u ní rozhodně oceňuji, že to není supersilná a dokonalá osoba, kterou najdeme v každé druhé knize. Baví mě na ní to jak vlastně spoustu věcí pokazí, ale i to že si sama dokáže přiznat svou chybu. Její chemie s dalšími postavami (hlavně s jistým guvernérem) je opravdu velmi povedená a i její vývoj a uvědomění v průběhu příběhu bylo velmi dobře zpracované. Romantická linka je v knize opravdu hodně slow burn a působí spíš tak jako od nenávisti k přátelství než k lásce, ale kdo ví jak se to vyvine dál. Celkově je tato linka, ale spíš v pozadí a nehraje v příběhu úplně prim. Autorka do pozadí příběhu skryla spoustu dalších témat, které si přečtete mezi řádky a myslím že se povedlo je zapracovat velmi dobře, protože nepůsobí jako kdyby do knihy byli natlačeny násilím, ale přirozeně plynou s příběhem. Jsem opravdu zvědavá co přinese další díl, protože ten jednoznačně chci přečíst.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM