EN

Kdo odejde, už se nevrací

Shulem Deen


Oceňovaný příběh muže, který opustil ortodoxní židovskou komunitu
Shulem Deen vyrůstal v uzavřené chasidské komunitě ve Spojených státech. Vnější svět takřka neznal a v osmnácti letech se oženil, aby s manželkou vychovával pět dětí. Takový byl jeho život až do chvíle, kdy při jedné návštěvě veřejné knihovny objevil internet, a tato událost mu zcela převrátila systém přísně vštěpovaných hodnot. V bolestně upřímné autobiografii popisuje rozchod se svým dosavadním životem i první kroky ve světě, který pro něj byl jako z jiného vesmíru.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název All Who Go Do Not Return: A Memoir
Původní jazyk angličtina
Překladatel Lily Císařovská
Počet stran 308
EAN 9788074075162
Datum vydání 16.03.2023
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Garamond
Edice Judaika
Hmotnost 0,397
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Shulem Deen vyrůstal na okraji New Yorku v uzavřené komunitě skvyrských chasidů, jejichž svět je okolnímu světu nepřístupný a má blíž východoevropským ghettům minulých staletí než současné Americe. Kdo odejde, už se nevrací je neobyčejně silný příběh o víře a pochybnostech, o lidském údělu rozervaném potřebou smířit věrnost pravdě prožívané zkušenosti s neúprosnou silou hluboce zakořeněné tradice. Shulem Deen píše své strhující paměti až s drásavou poctivostí. Chce dostát nárokům chasidského způsobu života, ale nedokáže nic předstírat, a za tuto neschopnost musí zaplatit krutou daň. Toto autentické svědectví o chasidské současnosti svou naléhavostí přesahuje svět chasidů a otevírá otázky univerzálně lidské. V roce 2015 bylo oceněno jako nejlepší židovská kniha roku a stalo se světovým bestsellerem.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Shulem Deen

Shulem Deen

Shulem Deen (nar. 1974) je americký spisovatel a esejista. Proslavil se nejprve svými blogy a posléze pamětmi Kdo odejde, už se nevrací, v nichž popisuje svůj odchod z chasidské komunity a které patří v tomto žánru mezi nejlepší díla. V současnosti se zabývá komentováním této problematiky i pomocí členům ortodoxních židovských komunit, kteří se rozhodnou k odchodu a změně života.
Zobrazit profil autora

Recenze

lacultura.cz - Kdo odejde, už se nevrací

...„Kniha Kdo odejde, už se nevrací pro mne byla něčím novým.“...
NAPIŠTE NÁM