EN

Hotel Atlantic

Barbora Šťastná


Když ti život roztrhá válka, trefíš ještě domů?
Na konci listopadu 1940 se v přístavu v palestinské Haifě potopil zaoceánský parník Patria, na jehož palubě byly skoro dva tisíce židovských uprchlíků. Mezi nimi i velká skupina Čechoslováků. Tajemná katastrofa lodi rozdělí i osudy čtyř dospívajících přátel a důkladně zamíchá jejich vztahy. Dvě dívky a dva chlapci na útěku z Čech do Palestiny za sebou nechávají nebezpečí válečné Evropy, ale netuší, že jim osud připravuje řadu nových těžkých zkoušek. Dočkají se všichni konce války a najdou ztracený domov?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 344
EAN 9788026725220
Datum vydání 05.10.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,428
Typ Kniha
Vazba vázaná s papírovým potahem bez laminace

V roce 1939 se Židé v protektorátu Čechy a Morava ocitli v pasti. Před nacistickým terorem nebylo téměř úniku, protože zemí, které byly ochotny uprchlíky přijímat, stále ubývalo. Jednu z posledních možností záchrany představoval odchod do Palestiny. Ty, kteří se pro něj rozhodli, čekala strastiplná cesta na přeplněných lodích po Dunaji a dále po moři. Mnohokrát při ní riskovali život, přesto měli větší naději na přežití než jejich blízcí, kteří zůstali doma.

Kniha sleduje putování dvou dospívajících dívek a dvou chlapců, kteří do Palestiny plují na lodi Atlantic. Tam ale jejich cesta neskončí. Jejich osudy a vztahy se ocitnou na nečekané křižovatce, když se v přístavu v Haifě potopí zaoceánský parník Patria. Dočkají se konce války a najdou domov, který bude jejich už napořád?

Video

Hodnocení čtenářů

Hana Kristínová
Tento příběh nás zavede do roku 1940 do Palestiny. Hlavní téma knihy je holocaust, o kterém sice píše už doslova ,,kdekdo", ale autorka nám přinesla nepříliš známé informace a navíc poutavým způsobem. Málokterá kniha mě dokázala takhle dojmout. Jedná se o příběh, který se sice pouze opírá o skutečná fakta, ale je napsán velice věrohodně, hlavně proto, že jsou do něj zakomponovány skutečné postavy. Tohle mě hodně bavilo a ráda si od autorky přečtu něco dalšího.
Lenka Zajíčková
Historii bychom si měli neustále připomínat a poučit se z ní. A proto jsem ráda sáhla po knize Hotel Atlantic od Barbory Šťastné, která vypráví o dlouhé cestě Židů do Palestiny za druhé světové války. Poznáváme několik lidí, kteří tuto strastiplnou cestu podstupují. Muselo být hrozné zanechat zde vše co vlastnili a zamířit daleko do neznámé země. Rodiny byly rozdělovány a válečné roky způsobily, že se některé již nikdy nesetkaly ... Autorka zakomponovala do smyšleného příběhu skutečnou postavu a to Bertholda Storfera. Člověka, který byl národními socialisty považován za Žida. Zorganizoval lodní transporty do Palestiny. Všechny lodě byly ale ve špatném stavu. Zásoby vody a uhlí nedostatečné a navíc se objevil i tyfus, protože lodě byly nepřipravené na velké množství lidí. Berthold zachránil na 9 tisíc lidí. Jeho život byl ukončen v roce 1944 v Osvětimi. Každá z postav byla něčím výjimečná a odvážná. Lidé šli do neznáma, ale přesto bojovali jako lvi, aby přežili. A i v této strašlivé době plné nebezpečí se snažili vzájemně si pomáhat. Největší prostor dostaly dvě ženy, zpočátku dívky, Ferda a Charlotta. Každá měla své sny, které si chěly po válce splnit. Nejdřív ale musely překonat válečné roky, kdy ztratily úplně všechno. Všechno, kromě naděje. Je znát, že si autorka dala velikou práci s dohledáváním informací, aby byl příběh co nejvíce reálný. Přesto jsem měla problémy se místy začíst. Napínavé scény byly střídané méně čtivými. Navíc kapitoly byly hodně dlouhé a jak se skákalo v ději, letech, tak jsem se někdy dost ztrácela. Nedokázala jsem si k žádné postavě vytvořit vztah. S Ferdou a Charlottou prožijeme několik let, a v závěru se dostaneme až do roku 1990, kdy dojde ke shrnutí životů všech postav, které v knize vystupují. Je to naprosto jiný pohled na druhou světovou válku a dozvídáme se historická fakta, která jsem dosud neznala, ale bohužel si mě příběh nedokázal získat.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Barbora Šťastná

Barbora Šťastná

Barbora Šťastná vyrostla v Kynšperku nad Ohří a v Karlových Varech. Vystudovala scenáristiku na FAMU a pracovala jako novinářka v časopisech Týden, Premiere, Elle a Moje psychologie. Nyní je editorkou archivu Paměť národa společnosti Post Bellum, která zaznamenává vzpomínky pamětníků na střetávání s dramatickými okamžiky dějin. V letech 2010–2018 zachycovala postřehy z každodenního života na svém Šťastném blogu, který se stal inspirací pro její prvotinu Šťastná kniha a další sbírky fejetonů Jak jsem sebrala odvahu a Dobrá tak akorát. Po nich následovala Láska pro samouky (zfilmováno pod názvem Život pro samouky), rodinný příběh Hezčí svět a trojgenerační román Samotářky. V Hotelu Atlantic zachycuje putování Židů ze střední Evropy do Palestiny během druhé světové války.
Zobrazit profil autora

Recenze

ctemeceskeautory.cz - Hotel Atlantic

„Obyčejná existence našich krajanů na pozadí velkých dějinných událostí je v současnosti velmi oblíbeným literárním tématem. Pokud jste milovníky těchto příběhu, Hotel Atlantic je přímo pro vás.“
NAPIŠTE NÁM