EN

Velikost

Rozměry jako klíč k pochopení světa

Vaclav Smil


Pronikavý vhled do světa rozměrů a proporcí od autora, kterého doporučuje i Bill Gates
Od bakterií po velryby, od atomů po asteroidy. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil tentokrát zkoumá, proč rozměry nejsou náhodné a jak ovlivňují svět. Má dvakrát větší člověk dvakrát více krve? Čím se vyznačují hezké tváře? Má každý růst své meze? Kde všude najdeme zlatý řez? A co ergonomický oříšek: velikost sedadel v letadle? Nečekané odpovědi na otázky všedního i planetárního významu vás ohromí i pobaví zároveň. Fascinující publikace od základů změní, jak se díváte na vše kolem sebe!
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Size
Původní jazyk angličtina
Překladatel Ivo Magera
Počet stran 448
EAN 9788076625396
Datum vydání 15.01.2024
Věk od 15
Formát 135x190 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice TEMA
Hmotnost 0,589
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

„Psaní knihy o velkém tématu – ať už jde o energetiku, ekonomiku, životní prostředí, dějiny malířství, populační růst nebo pandemie – je vždy nemilosrdným cvičením v tom, co do ní nezahrnout,“ říká sám Smil, který tuto korekci zvládá naprosto brilantně.

Kniha je poutavá právě proto, že přesně udržuje míru faktografie na jedné a čtivosti na druhé straně. Na základě analýzy prostých skutečností ze světa, který nás obklopuje, přináší zajímavé závěry. Fundované pro náročné zájemce o globální svět a vědu, a přitom naprosto srozumitelné pro běžného čtenáře.

Vaclav Smil, renomovaný autor, jehož knihy doporučuje čtenářům se zájmem o moderní svět Bill Gates, tentokrát zkoumá, jak velikosti ovlivňují život na planetě Zemi. Vysvětluje klíčové procesy utvářející velikosti v přírodě, společnosti i v technologiích. Boří mýty o proporcích, zabývá se lidským tělem, zoologií i uměleckým díly. Zkoumá takzvaný zlatý řez. Odhaluje např. to, co Jonathan Swift nedomyslel v Gulliverových cestách: nohy obra z Brobdingnagu by se pod jejich obrovskou váhou lámaly! Smil se též nebojí přímo po hlavě vrhnout do řešení nejspornějšího problému ergonomie, kterým je velikost sedadel v letadle. Bez nadsázky lze říci, že tato fascinující a rozsáhlá publikace změní způsob, jakým se díváte na naprosto vše kolem vás!

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Vaclav Smil

Vaclav Smil

Vaclav Smil (1943) je autorem více než třiceti knih o energii, životním prostředí, potravě a historii technického pokroku. Do roku 2011 působil na University of Manitoba v Kanadě, kde dosáhl titulu Distinguished Professor. Je prvním neamerickým držitelem ocenění Award for Public Understanding of Science and Technology organizace American Association for the Advancement of Science. V roce 2010 byl časopisem Foreign Policy zařazen do žebříčku Top 100 Global Thinkers (první stovka nejvlivnějších globálních myslitelů). Je také členem Královské vědecké společnosti a držitelem druhého nejvyššího kanadského vyznamenání Order of Canada. Smilovy knihy obdivuje a doporučuje Bill Gates a Smil se soukromě stýká také se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM