EN

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne?
Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Gabriela Šupíková
Jazyk čeština
Počet stran 280
EAN 9788026726463
Datum vydání 16.05.2024
Věk od 15
Formát 115x185 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,364
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Naděžda Bajtek Zasadilová
Ahoj, dnes jsem tu s recenzí na knihu od Pandikralovny – tuhle přezdívku jsem už slyšela několikrát, tak jsem si říkala, že teď je ten správný čas od ní něco zkusit. Zjistila jsem, že téma, které autorka zvolila, je pro ni spíše výjimkou. Ještě, že ji Karin Lednická pošťouchla a mohla vyjít ODVAHA. Miluji, naprosto miluji silné hlavní hrdinky, které něčeho chtějí dosáhnout a jdou si za svým cílem. Ada taková je, nechce stát v koutě a přihlížet, schovávat se! I přes všechny hrůzy, které prožila v koncentráku, chce pomáhat lidem a chce se stát lékařkou… ANO versus NE o to zde jde, jak by příběh dopadl, pokud by se Ada rozhodla tak nebo onak. Moc se mi ten nápad takto pojmout příběh líbil. Já měla přečteno za den, četlo se to samo. Krásný čistý styl, ničím mě nerušil, moc jsem si čtení užila. První polovina knihy s názvem – ANO se mi líbila o malinko víc, ta detektivní linka byla skvělá - hotová Agatha Christie, po celou dobu jsem byla napnutá, co z toho nakonec bude. Po dočtení mám chuť na další knihu od autorky, kterou bych si měla pořídit?
Kateřina Brynychová
Knihy Markéty Lukáškové mám doma všechny. A všechny, které jsem četla (Losos v kaluži, Panda v nesnázích, Majonéza k snídani), miluju. Tentokrát autorka vytvořila příběh, který se odehrává v 50.letech, kdy jsou u moci komunisté. Hlavní hrdinkou je mladá židovská dívka Ada a já pokládám za zázrak, že se s ní i s její matkou po ukončení druhé světové války na stránkách této knihy vůbec shledávám. Ani 50.léta však nejsou k jejímu původu shovívavá. Jenže pak se objeví Karel, který Adin život může změnit. Pokud ovšem ona sama bude chtít. Jak asi odpoví? ANO či NE? Ačkoliv má Ada za sebou těžkou a bolestnou minulost, autorka ji nerozebírá do detailů a soustředí svou pozornost na život po válce. Jde o první část příběhu, díky které získáte vcelku jasnou představu o životě postav i situaci v naší zemi. Následují dvě další - ANO a NE; V pasáži s názvem ANO na mě Ada něčím působila trochu nepřirozeně, ale nejspíš to bylo jen tím nádechem detektivna a předpokladem, že okamžitou a správnou odpovědí by mělo bylo NE. Na druhou stranu si cením toho, že jsem nedostala odpovědi na všechny otázky a tajemství zůstalo neodhalené. Část s názvem NE mi dějově sedla víc a moc se mi líbilo celkové zakončení knihy. Čtivé, poutavé, s přesahem. Budu moc ráda, když si knížku pořídíte, dáte novému příběhu Markéty Lukáškové šanci a užijete si ho stejně jako já :)

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Markéta Lukášková

Markéta Lukášková

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Působila jako redaktorka časopisů Týden, Maxim, Faktor S, vedla Reflex.cz. Se svou prvotinou Losos v kaluži objela republiku v rámci divadelního projektu Listování a napsala podle ní scénář, který čeká na filmové zpracování. Následovaly knihy Panda v nesnázích, InTyMně a Vlaštovka v bublině a Majonéza k snídani. Na podzim roku 2020 začala publikovat populární podcast Příběh, který se opravdu stal přinášející méně známé epizody z českých i světových dějin.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM