EN

Zmizelá Vltava

Jan Čáka


Slavná Vltavská historie
Kniha o historicky, etnograficky a krajinářsky zajímavých místech na středním toku Vltavy mezi Týnem nad Vltavou a Štěchovicemi dokumentuje původní vzhled vltavského údolí před výstavbou kaskády přehrad a současně vzdává hold i rázovitým lidem, kteří zde sídlili po generace: mlynářům, převozníkům, kameníkům, stavitelům lodí, hospodským a především vorařům a šífařům.

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 344
EAN 9788020464255
Datum vydání 21.11.2024
Věk od 15
Formát 160x230 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Kniha podává živý obraz nejkrásnější české řeky mezi Týnem nad Vltavou a Štěchovicemi před zásadní změnou, již tuto osobitou krajinu postihla výstavba přehrad. Poutavou formou vzdává hold i rázovitým lidem, kteří zde sídlili po generace: mlynářům, převozníkům, kameníkům, stavitelům lodí, poříčním strážcům, hospodským, především však plavcům - vorařům a šifařům.

Zasvěcené vyprávění, detailní technický popis i bohatý obrazový materiál dokládají, jak velký kus práce tito lidé po dlouhá staletí odváděli. Takřka všechno dřevo na stavbu pražských chrámů a paláců, žula na prostou dlažbu, mosty i pomníky – to vše bylo splaveno po Vltavě.

Autor čtenáře svěží formou seznamuje s mnoha historicky a krajinářsky zajímavými místy tohoto úseku Povltaví a za pomoci dobových dokumentů, reprodukcí starých výtvarných děl, svých vlastních ilustrací a map, jakož i souboru fotografií představuje Vltavu ze všech známých i neznámých úhlů.

Podklady pro svou knihu Jan Čáka shromažďoval po dlouhou řadu let a vytvořil v ní svoje vpravdě životní dílo.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM