EN

Mluviti stříbro, štěkati zlato! Antologie psích příběhů české literatury.
Pes provází člověka po staletí a našel si cestu i mezi známé i neznámé české spisovatele. Karel Čapek vystihl nejen život štěněte, ale i podstatu chovu psů, Jaroslav Hašek zas osud nejošklivějšího psa na světě, psím starostem dokázal porozumět Jan Werich. Připravte se na psí kusy, odhalte jádro pudla i další psí tajemství. Stejně jako kočky a kocouři, i psi si zaslouží svou antologii – ponořte se do příběhů, v nichž se lidské osudy proplétají s těmi zvířecími.

Detailní informace

Ilustrátor Bára Pospíšilová
Jazyk čeština
Počet stran 168
EAN 9788020464262
Datum vydání 21.11.2024
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Výbor povídek českých autorů od roku 1807 až po dnešek představuje pouze malý střípek v obraze, který si člověk vytváří o mnohatisíciletém soužití se svým „nejvěrnějším přítelem“. Jednotlivé texty si všímají různých aspektů této symbiózy a přibližují ji odlišnou optikou – tu sentimentálně, tragicky, baladicky, jinde humorně, fraškovitě, groteskně. Díla z pera „čítankových“ klasiků (Čapek, Hašek, Neruda, Poláček, Vrchlický), dalších známých osobností (Nepil, Šabach, Váchal) i našich současníků dokládají, že vztah člověka a psa je vztahem nejen trvalým, ale i značně proměnlivým. Výbor zahrnuje bezmála

třicítku povídek rozdělených do sedmi tematických oddílů, které jsou zpestřeny básnickými vstupy.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Petr Hugo Šlik

Petr Hugo Šlik

Petr Hugo Šlik vystudoval geodézii a jako zeměměřič také pracuje. Hraje na bicí v kapele Neúspěšný atlet a na kytaru v kapele Hugo a já, pro kterou zároveň skládá hudbu a píše texty. Žije v Libčicích nad Vltavou. Je autorem knih pro děti a mládež i dospělé. Je držitelem Ocenění poroty XIV. ročníku Literární ceny Vladimíra Vokolka 2010 v kategorii od 25 do 35 let. Jeho kniha Tajemství jeskyně pokladů byla zařazena do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016, výběru nejlepších dětských knih podle Komise pro dětskou knihu SČKN a České sekce IBBY. V roce 2016 vydal „román na přeskáčku“ pro dospělé Tržiště. Ke své knize Ztracený na Nevděku vytvořil i webové stránky www.ztracenynanevdeku.cz, kde se čtenáři mohou dozvědět, jak získat bonusovou kapitolu.
Zobrazit profil autora

Irena Hejdová

Irena Hejdová

Irena Hejdová se narodila v roce 1977 v Praze. Vystudovala Fakultu humanitních studií UK a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Řadu let pracovala jako novinářka a filmová recenzentka a poté se vrátila k vystudovanému oboru. Napsala scénář k filmu Děti noci a V nejlepším zájmu dítěte i k dokumentárním seriálům Čtyři v tom a Navždy svoji. Je držitelkou několika scenáristických cen, především za nerealizované scénáře. V povídkových souborech a časopisecky vydala kolem dvaceti povídek, pracuje na scénářích a filmové a televizní dramaturgii. Angažuje se ve spolku Dobrý start za transformaci kojeneckých ústavů. Má tři děti, které byly hlavní inspirací i pro knížku Červené klubíčko, její debut na poli dětské literatury.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM