EN

Heinrich Franz Boblig

Temná postava čarodějnických procesů

Jaroslav Čechura


Inkvizitor mýtů zbavený. Přelomová publikace od významného českého historika.
Inkvizitor Heinrich Franz Boblig z Edelstadtu je proslulý především díky románu Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice. Stejnojmenný film v režii Otakara Vávry ho vykreslil v podobném duchu – jako fanatického pronásledovatele čarodějnic a hamižného zloděje. Jaký však byl doopravdy? Jaroslav Čechura ukazuje Bobliga jako respektovaného člena společnosti a vzdělaného právníka. Výsledný obraz není ani obžalobou, ani obhajobou historické osobnosti, ale jejím precizním zasazením do dobových souvislostí.

Detailní informace

Ilustrátor Jitka Bylinská
Jazyk čeština
Počet stran 248
EAN 9788026730361
Datum vydání 21.10.2024
Věk od 18
Formát 160x230 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Inkvizitor Heinrich Franz Boblig z Edelstadtu je proslulý především díky románu Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice a ještě více díky jeho filmové verzi režiséra Otakara Vávry, v níž tohoto muže nezapomenutelným způsobem ztvárnil Vladimír Šmeral. Monografie Jaroslava Čechury představuje tohoto temnou aurou obestřeného muže, hlavního strůjce čarodějnických procesů na Velkolosinsku a Šumpersku na konci 17. století, jako člověka z masa a kostí. Ukazuje Bobliga jako vzdělaného právníka a respektovaného člena tehdejší společnosti, přibližuje jeho nezvykle dlouhou aktivní kariéru a rozptyluje mimo jiné rozšířenou představu o tom, že se obohacoval na úkor obětí čarodějnických procesů a jejich rodin. Výsledný obraz není ani obžalobou, ani obhajobou historické osobnosti, ale jejím zasazením do dobových souvislostí.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaroslav Čechura

Jaroslav Čechura

Prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc., se zabývá hospodářskými a sociálními dějinami Čech ve středoevropském kontextu. Historii středověku a raného novověku nahlíží „zdola“, konkrétně prizmatem poddanských vztahů, každodennosti, rebelií, kriminality, sexuality či tradiční kultury venkova. Vzhledem k nebývalému rozsahu knižní tvorby, která cílí nejen na odborného, ale i laického čtenáře, patří k nejvýznamnějším současným českým představitelům mikrohistorie.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM