EN

Proč se říká ... ? Ječí jako Siréna ... a další známá úsloví

Petr Kostka


Které postavy z antiky či biblických časů inspirovaly naše předky natolik, že jejich jména zůstávají součástí našeho jazyka až do dnešních dnů?
Možná vás už někdo počastoval slovy: „neječ jako Siréna“. Odkud se ale toto přirovnání vzalo? Srozumitelnou odpověď najdete v této knize. Vybrali jsme známá úsloví, ve kterých jsou používána jména postav, která časem zobecněla, a stala se běžně používaným výrazem pro činnost či vlastnost, kterou se hrdinové z antických bájí či Bible proslavili. Seznamte se s nimi a až uslyšíte někoho říkat, „byla to sisyfovská práce“, budete vědět, co tím myslí…
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Josef Pospíchal
Číslo dílu 3
Jazyk čeština
Počet stran 64
EAN 9788025339275
Datum vydání 08.11.2018
Věk od 9
Formát 197x234 mm
Nakladatelství Fragment
Hmotnost 0,407
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Které postavy z antiky či biblických časů inspirovaly naše předky natolik, že jejich jména zůstávají součástí našeho jazyka až do dnešních dnů?

Možná vás už někdo počastoval slovy: „nechovej se jako barbar“ nebo „neječ jako Siréna“. Kde se ale tato přirovnání vzala a kde mají svůj původ? Srozumitelné vysvětlení, napsané tak, aby mu dobře porozuměly i děti, najdete v této knize.

Vybrali jsme dvacet jedna známých úsloví, ve kterých jsou používána jména postav, která časem zobecněla, a stala se běžně používaným výrazem pro činnost či vlastnost, kterou se hrdinové z antických bájí či Bible proslavili.

Tušíte, jaké životy vedli Samaritán nebo Mentor? Víte, kdo byl Narcis a čím si prošel Sisyfos? Seznamte se s jejich příběhy a až zaslechnete někoho říkat, „to je ale sisyfovská práce“, budete už vždycky vědět, co tím myslí…

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Proč se říká…"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Petr Kostka

Petr Kostka

Vystudoval filozofii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích pracoval jako redaktor v nakladatelství Mladá fronta a přispíval do řady časopisů. Po roce 1989 řídil zahraniční rubriku České televize, vedl ranní vysílání Dobré jitro s ČT a později působil jako tiskový mluvčí TV NOVA. V roce 2003 přešel jako tiskový mluvčí do Senátu Parlamentu ČR, kde v roli poradce pracuje dodnes. Má tři děti a čtyři vnoučata. Jeho zájem o biblistiku a historii jej přivedl k psaní naučných knížek pro děti.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM