EN

Chilli

průvodce světem pálivého jídla

Dominika Wittenberg Gašparová, Magdalena Havlíková


Vše, co jste kdy chtěli vědět o chilli, ale báli jste se kousnout.
Autorský projekt dvou cestovatelek a vášnivých fanynek chilli představuje kromě autentických receptů pestré osudy chilli papriček napříč dějinami a kontinenty, jejich roztodivné tvary, chuťové zvláštnosti či míru pálivosti. Kulturní zajímavosti a mytologické spojitosti doplňují i zcela praktické legendy – věděli jste třeba, že se chilli používá proti divokým slonům? Nevšední kuchařka je dosud nejobsáhlejší a nejkomplexnější publikací věnovanou tomuto celosvětovému fenoménu v češtině.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 304
EAN 9788074739064
Datum vydání 04.11.2019
Věk od 15
Formát 210x235 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Hmotnost 1,124
Typ Kniha
Vazba vázaná s papírovým potahem bez laminace

Autorský projekt dvou cestovatelek a vášnivých fanynek chilli Dominiky a Majdy představuje kromě inspirativních, autentických receptů pestré osudy chilli papriček napříč dějinami a kontinenty.

Jalapeno, habanero, Carolina Reaper, Louisiana Creeper – chilli papriček existuje mnoho odrůd a jsou oblíbené po celém světě. Kniha popisuje jejich cesty do jednotlivých regionálních kuchyní, podivné tvary a chuťové zvláštnosti plodů chilli, vysvětluje, co je to kapsaicin a jeho extrakt a jak se měří pálivost papriček. Kromě toho se čtenář dozví řadu kulturních zajímavostí, mytologických spojitostí i zcela praktických legend s chilli spojených – věděli jste třeba, že se používá proti divokým slonům?

Součástí knihy jsou originální autorské ilustrace Michala Kormana.

Nevšední kuchařka je dosud nejobsáhlejší a nejkomplexnější publikací věnovanou tomuto celosvětovému fenoménu v češtině.

O autorkách

Dominika pochází původně ze slovenských Košic. Odmalička je vášnivou cestovatelkou a na svých toulkách nejraději chodí po trzích a ochutnává místní kuchyni. Miluje exotické chutě a díky maďarským kořenům pálivému jídlu přivykla hned, jakmile jí narostly první zuby. Cestovní horečka ji kromě Prahy přivedla i do Švédska a svou první, cenami ověnčenou Švédskou kuchařku věnovala právě této (zcela nepálivé) severské kuchyni. Ráda objevuje nové recepty a právě takové pro vás sepsala do této knihy. Využila přitom své kulinářské zážitky z cest po celém světě.

Majda pochází z Prahy, kde se potkala s Dominikou. Protože se u ní doma chilli nepoužívalo, sypala si odmalička na všechno závěje pepře. Na vysoké škole začala díky kamarádům z ciziny i vlastním cestám přicházet pálivému a exotickému jídlu čím dál více na chuť a postupně mu propadla úplně. Chilli je nyní koníčkem celé její rodiny: partner je vášnivý pěstitel chilli papriček a výrobce pálivých omáček a syn se již ve dvou letech v nestřeženém okamžiku poprvé zakousl do papričky po vzoru svých rodičů.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM