EN

Gentleman v Moskvě

Amor Towles


On svůj hotel opustit nemůže, vy nebudete chtít
„Nenapravitelný aristokrat“ Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s filozofií svého kmotra velkovévody – pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – nezahořkne a postaví se osudu čelem.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Překladatel Martina Šímová
Počet stran 472
EAN 9788076010925
Datum vydání 11.03.2019
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,624
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

„Vytáhněte paty z Metropolu a budete na místě zastřelen,“ zní doživotní rozsudek bolševického tribunálu nad hrabětem Alexandrem Iljičem Rostovem za autorství „nebezpečné“ básně. Tak začíná strhující příběh klenoucí se od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci.

„Nenapravitelný aristokrat“ Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s filozofií svého kmotra velkovévody – pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – nezahořkne a postaví se osudu čelem. Jeho prostřednictvím sledujeme nejen specifický život v luxusním hotelu, ležícím nedaleko Kremlu, ale také vliv historických zvratů na jeho obyvatele. Výsledkem je úžasné dobrodružství dalece přesahující zdi Metropolu.

Postava hraběte Rostova, který s moudrostí, humorem a elegancí vzdoruje každodenní absurditě, uchvátila čtenáře po celém světě. Román byl přeložen do více než dvaceti jazyků a jeho prodeje již překročily milion výtisků.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Amor Towles

Amor Towles

Amor Towles (* 1964) se proslavil svým pozdním debutem Pravidla zdvořilosti (Vyšehrad, 2017). Přitažlivé fitzgeraldovské retro z New Yorku konce 30. let se stalo literární a komerční senzací. Román byl přeložen do více než patnácti jazyků, francouzský překlad získal prestižní Prix Fitzgerald za rok 2012. Následující knihu Gentleman v Moskvě vyhodnotily The Times, The Sunday Times, Daily Express a The Irish Times v Británii a v Irsku jako nejlepší knihu roku 2017. Dosud byla přeložena do více než dvaceti jazyků a prodalo se jí přes milion výtisků. Amor Towles (* 1964) je americký spisovatel. Narodil se v Bostonu, vystudoval anglický jazyk a literaturu na Stanfordově univerzitě. Dvacet let pracoval v oblasti bankovních investic, až po úspěchu svého pozdního debutu Pravidla zdvořilosti (česky 2017) se začal psaní věnovat na plný úvazek. Román odehrávající se v New Yorku konce třicátých let, který svou atmosférou připomíná knihy F. S. Fitzgeralda, se stal literární senzací. Následující knihou, mezinárodním bestsellerem Gentleman v Moskvě (česky 2018), zachycujícím události v Rusku první poloviny 20. století, si potom Towles získal mnoho čtenářů i u nás.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM