EN

Naděje v dějinách

Tomáš Petráček, Martin Bedřich


Historie jako zdroj porozumění naší současné situaci.
Kniha rozhovorů se známým historikem, teologem a katolickým knězem Tomášem Petráčkem propojuje řadu světů. Petráčkovy úvahy o dějinách a dějinnosti se proplétají s jeho reflexí současného křesťanství a katolické církve, stejně jako celé společnosti.
Získaná ocenění:
Dobrá kniha Katolického týdeníku, 2020, 1. místo
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 192
EAN 9788076013094
Datum vydání 24.08.2020
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,354
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Kniha rozhovorů se známým historikem, teologem a katolickým knězem Tomášem Petráčkem propojuje řadu světů. Petráčkovy úvahy o dějinách a dějinnosti se proplétají s jeho reflexí současného křesťanství a katolické církve, stejně jako celé společnosti. Studium historie je pro něj v prvé řadě klíčem k porozumění tomu, jak jsme se dostali do situace, v níž jsme, zároveň je mu ale zdrojem inspirace a naděje, že lidské úsilí otevřené spolupráci s Boží milostí může proměňovat svět. Čtenář má v rozhovoru příležitost seznámit se s kořeny Petráčkových duchovních i společenských postojů, setkat se s osobnostmi, které ho formovaly, či nahlédnout do procesu svatořečení kněze Josefa Toufara.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Tomáš Petráček

Tomáš Petráček

Prof. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D. et Th.D. (* 1972 v Hořicích v Podkrkonoší) je katolický kněz, historik a teolog. Roku 2002 ukončil studium historie a etnologie na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK Praha doktorskou prací Fenomén darovaných lidí v přemyslovských zemích 11. a 12. století (Praha 2003). Ve švýcarském Fribourgu získal licenciát z teologie (2005), doktorské studium dokončil na CMTF PU v Olomouci (2008). Kromě dlouhé řady studií z oblasti sociálních dějin raného středověku a moderních církevních dějin publikoval oceňované vědecké knihy Výklad Bible v době (anti-)modernistické krize. Život a dílo Vincenta Zapletala OP (2006) a Bible a moderní kritika. Česká a světová progresivní exegeze ve víru (anti-)modernistické krize (2011) či Církev, tradice, reforma. Odkaz Druhého vatikánského koncilu (2016) a Západ a jeho víra. 9,5 teze k dopadům Lutherovy reformy (2017). Kromě tříletého studia ve Fribourgu absolvoval delší zahraniční stáže ve Frankfurtu, Římě a na Yale University. Působí v Hradci Králové jako univerzitní kaplan, přednáší historii na KTF UK v Praze a na PdF UHK v Hradci Králové, kde je vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Je profesorem Karlovy univerzity v oboru moderní hospodářské a sociální dějiny. Je emeritní kanovník kapituly Všech svatých na Hradě pražském. Roku 2013 byl královéhradeckým biskupem msgr. Vokálem ustanoven postulátorem procesu blahořečení P. Josefa Toufara.
Zobrazit profil autora

Recenze

Deník N - Církev za covidu prožila trauma

„Tomáši Petráčkovi vyšla loni kniha rozhovorů s Martinem Bedřichem nazvaná Naděje v dějinách. V té se pojí jeho osobní příběh s profesní drahou církevního historika a katolického kněze."

Katolický týden - Vítěz ankety KT Dobrá kniha

„Vítězem letošního ročníku literární ankety KT Dobrá kniha se stal knižní rozhovor Martina Bedřicha s historikem P. Tomášem Petráčkem s názvem Naděje v dějinách z nakladatelství Vyšehrad. Pro knihu hlasovalo 23 osobností."

iliteratura.cz - Naděje v dějinách

„O nutnosti experimentování v církvi, vlastní smrtelné nemoci a pronásledování církevní vrchností nebo roli sdílených příběhů při vytváření společenství rozmlouvá historik a katolický kněz Tomáš Petráček."

Respekt - CÍRKEV JAKO THINK TANK

„Česká katolická církev dnes promlouvá značně odlišnými hlasy. Někteří představitelé lamentují nad „zkaženým“ světem, a pak jsou tu křesťané jako Tomáš Petráček, kteří naopak tvrdí, že západní společnost je v řadě ohledů mnohem křesťanštější než ve středověku nebo začátcích novověku."

Christnet - Naděje v dějinách

„Dlouho očekávaný a neméně dlouho avizovaný knižní rozhovor s historikem, katolický knězem a pedagogem Tomášem Petráčkem je na světě."

Radio Proglas - Naděje v dějinách

„Knihu rozhovorů Martina Bedřicha s knězem, církevním historikem, vysokoškolským pedagogem, ale také postulátorem blahořečení P. Josefa Toufara Tomášem Petráčkem"
NAPIŠTE NÁM