EN

Zmizelá Šumava (audiokniha)

Emil Kintzl, Jan Fischer


21 příběhů z míst, která na dnešních mapách Šumavy už nenaleznete!
Do osudů obyvatel Šumavy nemilosrdně zasáhly „velké“dějiny 20. století, nejprve obě světové války, poté odsun německých obyvatel, neprodyšné uzavření hranice a vytvoření vojenského výcvikového prostoru, kterému musely ustoupit nuceně vysídlené obce i osady. Emil Kintzl, pro nějž je Šumava celoživotní láskou, a Jan Fischer, režisér stejnojmenných dokumentů internetové televize Stream.cz, poutavě a jadrně líčí svérázný život horalů a připomínají bohatou průmyslovou a kulturní historii tohoto regionu.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Interpret Petr Štěpánek
Jazyk čeština
Počet stran 0
EAN 8594050431638
Datum vydání 25.01.2021
Věk od 15
Formát 140x125 mm
Nakladatelství Voxi
Edice Audioknihy
Hmotnost 0,051
Typ CD audio

Do osudů obyvatel na pomezí českoněmecké hranice totiž nemilosrdně zasáhly „velké“ dějiny 20. století, nejprve obě světové války, poté odsun německých obyvatel, neprodyšné uzavření hranice a vytvoření vojenského výcvikového prostoru Dobrá voda, kterému musely ustoupit nuceně vysídlené obce i osady. Výborní vypravěči Emil Kintzl, pro nějž je Šumava celoživotní láskou, a Jan Fischer, režisér stejnojmenných dokumentů internetové televize Stream.cz, poutavě a jadrně líčí těžký a svérázný život horalů na samotách a v chudých osadách, popisují činorodý život lidí ve větších obcích a v neposlední řadě připomínají bohatou průmyslovou a kulturní historii tohoto regionu.

Další tituly z řady "Zmizelá Šumava"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Emil Kintzl

Emil Kintzl

Emil Kintzl na Šumavě prožil celý svůj život a je uznávanou šumavskou legendou. Pracoval jako učitel, působil v Hartmanicích, Srní a Kašperských Horách. V důsledku neustálých konfliktů s režimem byl v roce 1975 donucen učitelské povolání opustit a dalších čtrnáct let pracovat v kotelně jako topič. Sbíral příběhy o starých, dnes už zaniklých osadách a obcích, které v bouřlivém 20. století zmizely z mapy šumavského kraje. Je spoluautorem tří dílů Zmizelé Šumavy a stejnojmenného seriálu pro Stream.cz. V březnu 2022 zemřel po tragické nehodě na lyžích.
Zobrazit profil autora

Jan Fischer

Jan Fischer

Jan Fischer působí od roku 1975 jako textař, hudebník, scenárista a filmař. V letech 1980–1991 pracoval v hudební redakci Československé televize. Od roku 1991 se živí jako nezávislý autor, producent a režisér. V roce 2013 začal spolupracovat s internetovou televizí Stream.cz a podílel se na vzniku pořadů Vypečené reklamy, Troublemaker, Ničení povoleno, Mise K2 a Jídlo s.r.o. S Emilem Kintzlem vytvářel cyklus dokumentů Zmizelá Šumava, který i režíroval, a společně napsali i trojici stejnojmenných knih.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM