EN

Voskovec & Werich

Jiří Voskovec & Jan Werich

Jaromír Farník, František Cinger


Rozsáhlá publikace o životě a tvorbě legendární umělecké dvojice
Osobnost Jiřího Voskovce je nerozlučně spjata s Janem Werichem – a naopak. Neopakovatelná dvojice komiků společnými silami vytvořila řadu kultovních scén a her. Ty si nyní můžete připomenout v publikaci mapující osobní i umělecký život obou mužů, a to včetně Voskovcovy kariéry v USA. Prozkoumejte prostřednictvím vzpomínek, úryvků korespondencí, reprodukcí plakátů a dosud neznámých fotografií svět V+W: poznáte ho v celé jeho šíři i pestrosti.
Získaná ocenění:
Literární cena Miroslava Ivanova, 2021, kategorie memoárová a biografická literatura
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 200
EAN 9788026438519
Datum vydání 15.11.2021
Věk od 15
Formát 210x297 mm
Nakladatelství CPRESS
Hmotnost 1,131
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Osobnost Jiřího Voskovce je nerozlučně spjata s Janem Werichem – a naopak. Neopakovatelná dvojice komiků společnými silami vytvořila řadu kultovních scén a her. Ty si nyní můžete připomenout v publikaci mapující osobní i umělecký život obou mužů, a to včetně Voskovcovy kariéry v USA. Vydejte se prostřednictvím vzpomínek, úryvků korespondencí, reprodukcí plakátů a dosud neznámých fotografií prozkoumat svět V&W: poznáte ho v celé jeho šíři i pestrosti.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jaromír Farník

Jaromír Farník

Kabaretní historik a sběratel, jehož snem je vybudování Muzea Českých herců. Od r. 1980 shromažďuje tiskové, fotografické a hudební památky na české herce, film, divadlo a kabaret. Jako hudební redaktor působil v rádiu Echo. Podílel se na výzdobě pražského Montmartru. Přispěl do filmových dokumentů o V. Burianovi, F. Mrázkovi, V+W a mnoha dalších komiků. Fotografiemi doplnil již přes třicet publikací, např. o V. Burianovi, V+W, O. Novém, F. Futuristovi, Č. Šléglovi, A. Mandlové, I. Zemánkové aj. Ze své hudební sbírky má na kontě několik CD: V. Burian, O. Nový, V+W, Allanovy sestry, Český swing, Filmové melodie aj. Uspořádal řadu výstav o V. Burianovi, o E. Fialovi či F. Filipovském, i dosud největší a nejkrásnější výstavu ke 100. výročí narození V+W v prostorách Staroměstské radnice.
Zobrazit profil autora

František Cinger

František Cinger

Narodil se v Praze, vystudoval obor čeština - dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Karlově a věnoval se novinařině. Lásku k Osvobozenému divadlu proměnil v knihy věnované Werichovi, Voskovcovi a Ježkovi. Pokaždé v nich překročil dobové tabu, které zahalovalo jejich životy i kariéru. Vydal životopisnou knihu Smějící se slzy aneb Soukromý život Jana Wericha. Jeho stoleté výročí v roce 2005 ho inspirovalo k titulu 12 podob Jana Wericha, v němž se věnoval také Miroslavu Horníčkovi, Jiřímu Trnkovi nebo Karlu Vlachovi. Ke 100letému Ježkovu výročí (2006) napsal knihu Šťastné blues aneb Z deníku Jaroslava Ježka. S historikem kabaretu a sběratelem Jaromírem Farníkem vydal fotografickou publikaci Voskovec a Werich aneb Válka s lidskou blbostí. Reedici časopisů OD Vest Pocket Revue a Lokální patriot nazvanou Tiskoví magnáti Voskovec a Werich doplnil kulturně historickými studiemi. S Karlem Kolišem zmapoval setkávání obou přátel po Voskovcově odchodu do exilu v titulu Voskovec, Werich: dialogy přes železnou oponu. Ke knize pohádek Jana Wericha Deoduši napsal rozsáhlý doslov. Podle Arnošta Lustiga, s kterým vytvořil knihu–rozhovor o jeho životě nazvaný 3x18, Portréty a postřehy (2002), je „pokorný i vznešený služebník trojice: lásky k literatuře, lásky k literátům a lásky ke čtenářům… Jsou to pilíře, na nichž spočívá jeho svět. Most, po kterém jde od tajemství k vysvětlení, od dohadů k pochopení, od obvinění k odpuštění.“ Zážitky za léta přátelství s ním popsal v knize To byl Arnošt Lustig. Literárně historickým portrétem Oty Pavla přispěl k jeho vzpomínkové publikaci Okamžiky s Otou Pavlem. V titulu nazvaném Prokletí slavných, přepracovaném vydání literárně historické prvotiny Bylo jich deset, objevoval neznámé skutečnosti života spisovatelů z domova i ze světa, s nimiž se jako novinář setkal. Napsal také životopis Karla Emanuela Macana a spolu se synem válečného hrdiny z bojů u Tobruku a Dukly Jaroslavem Selnerem ml. monografii Generál z rodu rebelů.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM