EN

Miloš Štědroň - Bandita pro brněnskou baladu

Jiří Kamen, Miloš Štědroň


Kundera, Janáček i Balada pro banditu ve vzpomínkách slavného brněnského muzikologa
Miloš Štědroň je osobností vskutku renesanční. Je skladatelem, muzikologem, vysokoškolským profesorem, literátem, divadelníkem, karatistou… A také neobyčejným vypravěčem. Střípky této vzpomínkové koláže se formují v originální obraz rodinné historie, hudby a divadla. Někdy budete mít dojem, že čtete pikareskní román, jindy thriller. Čeká vás setkání s Leošem Janáčkem, Milanem Kunderou a „brněnskými bohémy“. Součástí knihy jsou Štědroňovy svébytné literární texty, které vás překvapí svou originální komikou.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 280
EAN 9788020461926
Datum vydání 05.10.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,416
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

O Miloši Štědroňovi se mluví jako o renesanční osobnosti, je skladatelem, muzikologem, vysokoškolským profesorem, literátem, divadelníkem, karatistou… A také neobyčejným vypravěčem. Jeho vzpomínání na historii rodiny, život s hudbou, na příběh s Divadlem Husa na provázku, jehož vrcholem byla Balada pro banditu s jeho hudbou, na velké postavy kultury a Brno, nepostrádá humor, nadsázku i napětí, a především jejich osobitou reflexi. Čtenář někdy bude mít dojem, že čte pikareskní román, jindy thriller. Štědroň vypráví o svých setkáních s Leošem Janáčkem, Jaroslavem Haškem, Milanem Kunderou, s režiséry a herci Provázku nebo s „brněnskými bohémy“: Frantou Kocourkem, Pavlem Řezníčkem, Karlem Fuksou. Součástí knihy jsou Štědroňovy literární texty, které svou brilantností a originální komikou čtenáře překvapí. Kniha je psaná formou rozhovoru, který s Milošem Štědroněm vedl Jiří Kamen.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jiří Kamen

Jiří Kamen

Jiří Kamen (1951) je spisovatel, publicista, rozhlasový autor. Po studiích na Filozofické fakultě University Palackého v Olomouci od roku 1975 pracuje v Českém rozhlase na různých pozicích, v letech 1990–92 byl šéfredaktorem stanice Vltava. Řadu let vedl vltavskou Redakci kulturní publicistiky. Připravil desítky literárních pořadů, rozhlasových her, dokumentů a celodenních vysílání z evropských kulturních metropolí: Paříže, Vídně, Berlína a naposledy z Jihoafrické republiky. Za redigování rozhlasového týdeníku Víkendová příloha stanice Vltava získal cenu Novinářská křepelka. Napsal romány Toulavý kůň o E. A. Longenovi, Kinžál nebo Hugo o židovském básníkovi Hugo Sonnenscheinovi z Kyjova, Splín arcibiskupa Kohna, povídkový soubor Elvis ze Záluží (nominace na cenu Magnesia litera) nebo kulturně publicistické knihy o Švýcarsku a Vídni. Kniha Jiřího Kamena Báječný svět hub byla zařazena mezi deset českých nejlepších knih non-fiction posledního desetiletí. V roce 2022 vydala Mladá fronta jeho knižní zpracování příběhu brněnského režiséra Karla Fuksy Bůh je z Brna.
Zobrazit profil autora

Miloš Štědroň

Miloš Štědroň

Miloš Štědroň (1941) je skladatel, muzikolog, pedagog, autor literárních textů, především libret ke svým operám. Pochází z hudební rodiny. Vystudoval muzikologii a bohemistiku na Filosofické fakultě University J. E. Purkyně v Brně a pokračoval studiem skladby a hudební teorie na JAMU u Aloise Piňose a Miloslava Ištvana. Kompoziční vzdělání si doplnil postgraduálním studiem experimentální a elektroakustické hudby a studijními pobyty v německém Darmstadtu i v dalších evropských městech a ve Spojených státech. Od sedmdesátých let 20. století působí jako pedagog na Masarykově univerzitě v Brně, kde byl jmenován profesorem (1994). Zabývá se hudbou Claudia Monteverdiho a Leoše Janáčka, o kterém napsal dvě publikace Janáček a hudba XX. století a Mé celoživotní janáčkování. „Toužím, aby jeho znamenitý výklad estetiky Janáčkových skladeb byl ve světě co nejvíc znám,“ napsal o Štědroňovi Milan Kundera. Miloš Štědroň je autorem více než čtyř stovek hudebních klasických děl a zároveň se věnuje scénické a muzikálové tvorbě, hlavně v Divadle Husa na provázku: Balada pro banditu, Pohádka máje, Chameleon a Balet Makábr. Ve Štědroňových dílech se objevují názvuky moravského a romského folkloru, ale také hudby středověké nebo barokní. Zároveň reflektuje trendy hudební moderny, mimo jiné rád používá princip montáže; pro celou jeho hudební tvorbu je charakteristická lehkost, vtip, ironizace banality. Řadu skladeb napsal „na míru“ pro české interprety a soubory, pro zpěvačku a herečku Ivu Bittovou, cembalistku Barbaru Mariu Willi, Due Boemi di Praga, BROLN, Orchestr Gustava Broma, Brněnské madrigalisty. Ve svých operních libretech originálně pracuje s osudy velikánů našich dějin, jakými byli Palacký, Mendel, Janáček nebo Švejk.
Zobrazit profil autora

Recenze

iliteratura.cz - Bandita pro brněnskou baladu

„I tentokrát přijde řeč na známé osobnosti, postavy, postavičky i figurky spojené s brněnskou kulturou v období (zhruba) šedesátých až osmdesátých let, ať už jde o Frantu Kocourka, Pavla Řezníčka, Jana Nováka, Jana Skácela, Ludvíka Kunderu (otce Milana Kundery), nebo i samotného Karla Fuksu. Důraz je přitom kladen hlavně na Štědroňovu hudební tvorbu a jeho aktivity spojené s divadlem Husa na prová...
NAPIŠTE NÁM