EN

Hodně starej jaguár

Michael Třeštík


Umění neumět umění
Humorný příběh o vážném pokusu prožít na vlastní kůži proces autentického výtvarného tvoření. Michael Třeštík vede necenzurovaně upřímný dialog mezi svým naivně snaživým já na jedné straně a sarkasticky kritickým já na straně druhé. Obě já se hádají v hlavě člověka, který se o tvoření pokouší. Většina pokusů naivně snaživého já sice končí fiaskem, ale obě já z příběhu vycházejí se zajímavými a přínosnými prožitky i s vědomím vlastních limitů.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 160
EAN 9788026723141
Datum vydání 15.09.2022
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,392
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Michael Třeštík o umění nejen píše, ale také ho sám tvoří. Po encyklopediích, v nichž výtvarná díla a architekturu zpřístupnil rodičům i dětem, se pouští do vlastní tvorby. A to samozřejmě s nadsázkou a ironií. Na jedné straně tak stojí jako snaživý autor, na druhé je sám sobě tím nejpřísnějším a nejjedovatějším kritikem. Michael Třeštík prožívá proces tvoření na vlastní kůži, zpochybňuje svoje pokusy a snaží se dospět k uspokojivému výsledku. Autor píše, škrtá, kreslí a maže. Výsledkem je kniha zachycující jeho vývoj od prvních naivních počinů po nepodbízivá díla i snahu vyjádřit se vedle slov také obrazově skrze pastely. Jak je vidět, pro odborníka přes umění není nic náročnějšího než sám umění tvořit.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Michael Třeštík

Michael Třeštík

Původním vzděláním inženýr architekt je od roku 1989 na volné noze a pracuje jako výtvarný kritik, publicista a spisovatel. Několik let byl šéfredaktorem a vydavatelem literárního týdeníku TVAR a vydavatelem encyklopedií KDO JE KDO. Od roku 1992 je dramaturgem většiny filmů své ženy, dokumentaristky Heleny Třeštíkové. Vedle románu Zdi tvé (1988) a knih shrnujících jeho vtipné životní postřehy napsal také publikace o výtvarném umění, architektuře a designu určené pro děti a rodiče. Aktivně se věnuje kresbě. Patří k významným sběratelům a znalcům českého výtvarného a užitého umění. Od roku 2003 vede internetový obchod s uměním a starožitnostmi eAntik.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM