EN

Nad očekávání

Krištof Kintera, Petr Vizina


Umanutý živel české umělecké scény v osobitém rozhovoru
Výtvarník a sochař Krištof Kintera patří mezi naše nejznámější a nejúspěšnější současné umělce. Jeho sochy, objekty a koláže zobrazují svět kolem nás naprosto originální a současně velmi přístupnou formou. Jak se v průběhu let vyvíjela Kinterova tvorba a co všechno ji ovlivnilo? Rozhovor vedený Petrem Vizinou mapuje nejen dílo a osudy nekonvenčního výtvarníka, ale také vývoj české umělecké scény od 90. let až po současnost.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr rozhovor
Jazyk čeština
Počet stran 160
EAN 9788076015944
Datum vydání 14.02.2022
Věk od 15
Formát 165x220 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,578
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Krištof Kintera je nejen nadaný výtvarník, ale také zábavný vypravěč, a Petr Vizina vnímavý, poučený tazatel. Jejich rozhovor proto nenásilně a leckdy velice vtipně mapuje Kinterovo dílo a osudy a jejich prostřednictvím i vývoj české umělecké scény od 90. let po dnešek. Kniha Nad očekávání tak nabízí zábavný, srozumitelný, přitom velice promyšlený a originální komentář k modernímu umění, jeho smyslu a hodnotě. Součástí publikace jsou černobílé fotografie nejvýznamnějších Kinterových děl (Public Jukebox, To, Bike to Heaven, Memento mori, Out of Power Tower a další).

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Krištof Kintera

Krištof Kintera

Krištof Kintera (*1973) je výtvarník a sochař, jeden z našich nejznámějších a nejúspěšnějších současných umělců. Samostatně vystavuje od poloviny devadesátých let. V roce 1999 patřil k zakladatelům Univerzálního prostoru NoD (dnes Experimentální prostor NoD) a stal se prvním kurátorem tamní galerie. Pravidelně spolupracuje na výtvarném pojetí a výstavách divadelního festivalu 4+4 dny v pohybu v Praze. Jeho Výstava Nervous Trees v roce 2018 se stala nejnavštěvovanější výstavou v Rudolfinu, pravidelně vystavuje také v zahraničí. Kinterovy sochy, objekty a koláže zobrazují svět kolem nás naprosto originální a současně velmi přístupnou formou. Výchozím stavebním materiálem pro něj často bývají rozličné spotřební produkty jako nápojové plechovky, lustry, pračky nebo jízdní kola. Řada jeho objektů funguje přímo ve veřejném prostoru, například pomník Bike to Heaven či Public Jukebox.
Zobrazit profil autora

Petr Vizina

Petr Vizina

Petr Vizina (*1967) je známý český novinář a moderátor, který se dlouhodobě věnuje kulturním tématům. Působil v České televizi, Lidových novinách a Hospodářských novinách, přispíval také do Respektu a dalších médií. Momentálně pracuje pro server Aktuálně.cz, pro který připravuje mimo jiné sérii podcastů Na dotek, do které si zve zajímavé osobnosti českého literárního, hudebního a výtvarného světa. Pravidelně spolupracuje také s Českým rozhlasem.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM