EN

Kázání na hoře

Petr Beneš, Petr Vaďura


Povídání o jednom z nejznámějších a zároveň nejkontroverznějších textů Nového zákona
Tzv. Kázání na hoře, obsažené v 5.-7. kapitole Matoušova evangelia, bylo v dějinách interpretováno různě. Jeho doslovné chápání bylo v protikladu ke kompromisnímu výkladu v křesťanské praxi, či bylo interpretováno jako učení pro výjimečné skupiny adresátů, např. mnichy a mnišky, případně jako líčení stavu, který teprve nastane. Petr Beneš se v rozhovoru s Petrem Vaďurou snaží ukázat, že se tento text týká každodenního života a staví nás před aktuální otázky, jako je nenásilí či bezpodmínečné odpuštění.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Josef Beránek
Jazyk čeština
Počet stran 336
EAN 9788076017726
Datum vydání 13.03.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,473
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Tzv. Horské kázání (Mt 5—7) vyvolávalo v dějinách často protikladné interpretace. Od doslovného chápání, které bývalo často vyhroceno proti kompromisnímu vnímání v církvích a křesťanské praxi (tak text četl např. Tolstoj a částečně i Nietzsche), přes interpretaci textu jako učení pro výjimečné skupiny adresátů, např. mnichy a mnišky, až po eschatologický výklad jako líčení stavu, který teprve nastane. Autoři se snaží ukázat, že je to text, který se týká každodenního života a staví nás před složité, ale aktuální otázky, jako je třeba nenásilí či bezpodmínečné odpouštění. Ukazuje, že křesťanství není jen morálně náročnějším pokračováním přirozeného života, ale životem v jiném modu, v modu milosti Boží -- životem, který není úkolem, ale odpovědí na Boží lásku. Text se tedy týká každého člověka a nemá vést k zármutku nad tím, jak mu nestačíme, ale být povzbuzením k životu ze zdroje Boží svobody.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Petr Beneš

Petr Beneš

Petr Beneš (* 1965 v Praze) je římskokatolický kněz, člen kongregace redemptoristů. Vystudoval bohemistiku a pedagogiku na Filozofické fakultě UK. Vyučoval na různých typech škol od základní po univerzitu. Na jeho vstup do kongregace redemptoristů měly velký vliv její mimořádné osobnosti, které prošly těžkými časy nesvobody (Jan Zemánek, Břetislav Vaněk, Josef Doležal a další). Teologii vystudoval v Bratislavě, krátce působil na Svaté Hoře a v Obořišti a poté řadu let ve Vídni, kde se kromě pastorace věnoval studiu němčiny a německé literatury. Od roku 2012 působí jako kaplan ve farnosti Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. Vedle práce ve farnosti vede duchovní cvičení a je členem redakční rady teologicko-kulturní revue Salve. Kromě toho pokračuje v odborném zájmu o literární historii, komparatistiku, vztahy mezi literaturou a filosofií, resp. teologií. Na tato témata přednáší a publikuje.
Zobrazit profil autora

Petr Vaďura

Petr Vaďura

Petr Vaďura (* 1962 v Šumperku) vystudoval Filosofickou fakultu UK v Praze, 1986 nastoupil jako učitel na Základní školu do Hronova, z důvodů svědomí odmítl podepsat učitelský slib. Propuštěn, pracoval v dělnických profesích, 1987–1989 jako vychovatel v Jedličkově ústavu, 1989–1992 byl zaměstnancem Křesťanských sborů, od r. 1993 působil jako misijní pracovník. Od roku 2012 zaměstnán Evangelickou církví metodistickou. Žije v Tachově a spolupracuje s Českým rozhlasem a TWR. V nakladatelství Vyšehrad již vyšly jeho biblické rozhovory s Janem Hellerem Znamení odkazující k nebi a Na čem mi záleží, s Janem Sokolem Zůstat na zemi, s Jiřím Benešem Nevystižitelný Bůh, s Petrem Pokorným Má to smysl a s Pavlem Hoškem V dobrých rukou. V nakladatelství Kalich vyšla jeho kniha rozhovorů s Jiřím Benešem Pradějiny.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM