EN

Celej Franz!

Marta Davouze


Románové zpracování pohnutých osudů Věry Saudkové v dramatických zvratech 20. století. Nebyla to zdaleka jen neteř Franze Kafky, ale manželka a inspirátorka slavného překladatele Shakespearova díla E. A. Saudka, matka pěti dětí, talentovaná překladatelka, opora mnoha lidí a hlavně moudrá a statečná osobnost.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název Celej Franz!
Počet stran 192
EAN 9788020445599
Datum vydání 13.09.2017
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,316
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Románové zpracování pohnutých osudů Věry Saudkové v dramatických zvratech 20. století

Věra Saudková nebyla zdaleka jenom neteř Franze Kafky, ale manželka a inspirátorka slavného překladatele Shakespearova díla E. A. Saudka, matka

pěti dětí, talentovaná překladatelka, opora mnoha lidí, kteří se ocitli v nouzi, a hlavně moudrá a statečná osobnost.

Žila bezmála sto let a její složitý a velice těžký osud se v nejednom ohledu podobal osudu naší země ve dvacátém století. Kdykoli svitla naděje na lepší časy, přišlo něco, co onu naději zmařilo. Nebyly to však jen pohnuté okolnosti

politického vývoje, s nimiž se tato citlivá žena musela vyrovnávat. Kafkovým nejhorším vizím bohužel odpovídaly i tragické události a bolestné ztráty členů její rodiny. Třikrát měla reálnou možnost emigrovat, opustit Prahu, která jí přinesla víc strastí než radostí, ale nikdy to neudělala. Pouto, které ji vázalo k místu předků, bylo silnější než touha po svobodě.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Marta Davouze

Marta Davouze

Marta Davouze, dříve Železná (12. 5.1945 Praha – 4. 7. 2018 Manoir De Langourian, Bretaň, Francie) byla česká nakladatelka, publicistka a spisovatelka. Vystudovala FF UK, působila jako knihovnice a nakladatelská redaktorka. Po převratu 1989 založila v Praze Společnost Franze Kafky, kde vydala mimo jiné kompletní Spisy Karla Poláčka a poprvé úplné Dílo Franze Kafky v češtině. Je považována za inspirátorku projekt pomníku Franzi Kafkovi a mezinárodní literární Cenu Franze Kafky. Později ve francouzském Erquy pořádala Ceny Jana Zrzavého na podporu mladých výtvarníků. Napsala řadu fejetonů a knih.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM