EN

Nad poklidnou vesničkou se stahují mračna. První díl atmosférické detektivní série. Doporučuje Lucie Bechynková.
Stockholmský finančník August Strindberg se rozhodl pověsit kariéru na hřebík a otevřít si vetešnictví. Jenže s jeho příjezdem do ospalé pobřežní vesničky jako by tu veškerá idyla skončila – za bouřlivé noci zmizí oblíbená místní učitelka. Policie v čele se sympatickou Marií Martinssonovou bezvýsledně prohledává okolí a atmosféra mezi starousedlíky houstne. Co se vlastně přihodilo? A proč v Augustovi roste přesvědčení, že klíč k vyřešení záhady má v rukou právě on?
Získaná ocenění:
Storytel Award, 2020,
Swedish Crime Novel of the Year award, 2020, Nominace
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr detektivka
Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Původní název Stormvakt
Původní jazyk švédština
Překladatel Vendula Nováková
Počet stran 480
EAN 9788076624078
Datum vydání 03.10.2022
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství KNIHA ZLÍN
Edice Thrill
Hmotnost 0,628
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Na ospalou vesničku Hovenäset na švédském západním pobřeží se valí bouře. Zrovna tuto noc si pro svůj příjezd vybral August Strindberg, jmenovec slavného spisovatele a finančník ze Stockholmu, který se rozhodl pověsit lukrativní kariéru na hřebíček a otevřít si v budově bývalého pohřebního ústavu vetešnictví. Jenže s jeho příjezdem jako by skončila poklidná vesnická idyla. Za bouřlivé noci ztratí Agnes Erikssonová, všemi oblíbená učitelka, a navíc August zjistí, že dům, který si pronajal, má děsivou minulost. Policie v čele se sympatickou Marií Martinssonovou prohledává okolí dnem i nocí, ale Agnes není k nalezení a atmosféra mezi starousedlíky houstne. Co se Agnes přihodilo? A proč v Augustovi roste přesvědčení, že klíč k vyřešení záhady má v rukou právě on?

LUCIE BECHYNKOVÁ DOPORUČUJE:

"Když za bouře zmizí žena, celé městečko se začne bát historie, která by se mohla opakovat. Tým vyšetřovatelů si oblíbíte téměř okamžitě! Nebudete moct přestat, dokud nedojdete k poslední stránce. Kristina Ohlssonová opět dokázala, že patří mezi hvězdy krimi autorů!"

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "August Strindberg"

Audio

Hodnocení čtenářů

Iva Šindelková
Skvěle napsaný první díl detektivních příběhů, kde hlavní roli má hrát August Strindberg, stockholmský finančník, který se rozhodl přehodnotit svůj dosavadní život a otevřít si vetešnictví v ospalé pobřežní vesničce. Jenomže jeho příjezd zrovna koliduje s čerstvým zmizením oblíbené paní učitelky Agnes. Případ vyšetřuje Marie Martinssonová s kolegou Ray-Rayem. Celá vesnička je vzhůru nohama, August se snaží rozkoukat, spřátelit se s místními, poznat místní zvyklosti, být k užitku, ale jeho nový obchod postupně odhaluje, že může být víc propojen s případem, než by se mu bývalo líbilo. Autorka píše velmi poutavě, v úvodu jsem zmínila, že postava Augusta by měla být ústřední, ovšem autorka rozehrává příběh tak umně a s tolika postavami, které zdánlivě nemají spolu nic dočinění, se před očima rozehraje šachovnici tak, že má čtenář pocit, že všechny postavy jsou hlavní a velmi ochotně přistoupí na hru, kdo asi má ze všech potencionálních pachatelů důvod a jakou mírou byl kdo do případu zapleten. Rozuzlení si autorka nechává samozřejmě až na samotný závěr. Bouře popisuje hutné příběhy obyvatel vesničky a potenciál dalších příběhů na čtenáře nenechává dlouho čekat ve formě pokračování s názvem Ledoborec.
Tereza Formánková
Tohle bylo skvělé! Jako milovnice všeho severského jsem si i zde velmi přišla na své. A že je kniha Bouře prvním dílem nové série? Hurá! Úspěšný finančník ze Stockholmu August Strindberg se rozhodne zanechat dosavadního života ve velkoměstě a přestěhuje se do vesničky, kde si hodlá, v budově bývalé pohřební služby, otevřít vetešnictví. Vesnička je jistě malebná, když zrovna neprší, nefouká vítr nebo nezuří bouře, což je zde bohužel poměrně častý jev. A při jedné takové bouři, náhodou zrovna v den Augustova příjezdu, se ztratí místní učitelka. Začíná rozsáhlé pátrání, při němž poznáváme i sympatickou vyšetřovatelku Marii Martinsson a s probíhajícím pátráním houstne i atmosféra ve vesničce. August se chtě nechtě do vyšetřování zaplétá - a jak to bylo dál, to už si musíte přečíst, protože tohle vážně stojí za to! Velmi se mi líbilo prostředí vykreslené v knize, i navzdory nepěknému tamnímu počasí jsem si moc přála vesničku vidět a setkat se tam se sympaťákem Augustem i paní vyšetřovatelkou Marií. Navíc příběh nabízí zajímavou zápletku a obejde se i bez krvavých výjevů, což ponurost a mrazivost příběhu krásně umocňuje. Moc doporučuji nejen milovníkům detektivek, já jsem nadšená a těším se na další díly!

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Kristina Ohlssonová

Kristina Ohlssonová

Kristina Ohlssonová vystudovala politologii, pracovala mj. jako analytička v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE), na švédském ministerstvu zahraničních věcí a Policejním prezidiu, rok působila ve Vídni jako expertka na otázky terorismu. Velkou popularitu u českých i světových čtenářů získala její série s vyšetřovatelkou Frederikou Bergmanovou, která od roku 2013 vychází i v češtině. Mimo tuto sérii píše autorka ještě knihy o advokátovi Martinu Bennerovi.
Zobrazit profil autora

Recenze

krajskelisty.cz - Výborná detektivka s hořkými osudy

...První díl série má grády a autorka se skutečně vytáhla. Přidat do kriminálky témata, o nichž se vlastně vůbec nehovoří, je pro mě nejzásadnější přínos textu....
NAPIŠTE NÁM