EN

Nejznámnější sbírka poezie v klasickém vydání
Nejznámější a nejoblíbenější sbírka baladických básní 19. století. Balady inspirované slovanskými i jinými pověstmi se vyznačují dějově dramatickým spádem, zatímco kresba prostředí je stručná a minimalistická. Erbenovy balady si oblíbily už celé generace českých čtenářů a mnohé pasáže díky tomu téměř zlidověly.

Detailní informace

Žánr poezie
Jazyk čeština
Počet stran 168
EAN 9788020458810
Datum vydání 14.10.2021
Věk od 10
Formát 100x140 mm
Nakladatelství Mladá fronta
Hmotnost 0,167
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Kytice si během 170 let od svého prvního vydání u českých čtenářů vybudovala postavení jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších sbírek poezie.

Karel Jaromír Erben vycházel při tvorbě balad (ačkoli on sám toto slovo nepoužíval) z lidové slovanské tradice, jeho sbírka je ukázkou folkloristicky zaměřeného romantismu. V příbězích se věnuje lidským vztahům, z nichž k nejdůležitějším patří ten mezi matkou a dítětem, zajímá ho princip viny a trestu. Ve vyústění balad hraje vždy silnou roli osud, proti kterému je pro hrdinu obtížné se bouřit.

Básně jsou postaveny na dialozích, úsporném jazyce a baladické zkratce, mají rychlý dějový spád a výraznou dramatičnost. I proto byly mnohokrát zpracovány v divadelních či filmových adaptacích a staly se pevnou součástí českého kulturního prostoru.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM