EN

Deník Věrky Kohnové

Jak ráda bych tak zůstala

Jana Poncarová, Jiří Sankot


Skutečný příběh české Anne Frankové a jejího deníku
Kohnovi v lednu roku 1942 nastoupili do transportu na plzeňském nádraží a už se nevrátili. Do jejich bytu se nastěhovali jiní nájemníci, jejich věci se postupně poztrácely. Zmizelo vše, kromě deníku, který si dvanáctiletá Věrka Kohnová schovala u kamarádky své matky. Jaké rodinné tajemství k němu po letech přivedlo spisovatelku Janu Poncarovou? Jedinečná publikace vznikla ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem a odhaluje pohnutý příběh židovské dívky, jejíž život násilně ukončila druhá světová válka.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 312
EAN 9788026724285
Datum vydání 23.02.2023
Věk od 18
Formát 125x205 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,442
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Kohnovi v lednu roku 1942 nastoupili do transportu na plzeňském nádraží a už se nevrátili. Do jejich bytu se nastěhovali jiní nájemníci, jejich věci se postupně poztrácely. Zmizelo vše, kromě deníku, který si dvanáctiletá Věrka Kohnová schovala u kamarádky své matky. Jaké rodinné tajemství k němu po letech přivedlo spisovatelku Janu Poncarovou? Jedinečná publikace vznikla ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem a odhaluje pohnutý příběh židovské dívky, jejíž život násilně ukončila druhá světová válka.

Autentické deníkové zápisky Věrky Kohnové jsou doplněny vyprávěním o jejím životě v předválečné Plzni, vycházejícím z archivních materiálů, které se podařilo shromáždit o její rodině a přátelích. Atmosféru konce třicátých let a počátku druhé světové války dokreslují dobové fotografie a novinové články.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Hana Kristínová
"Měli bychom si neustále připomínat, že nacismus, stejně jako další diktátorské režimy, nespadl z nebe, že podhoubí pro ně vytváří mimo jiné strach a že statečnost, vzdělání a otevřená diskuse jsou jedním z předpokladů svobody a demokracie." . Příběh o dvanáctileté Věrce Kohnové, která chtěla jen žít se svými nejbližšími, hrát si s kamarády a učit se se svou sestřenkou a nejlepší kamarádkou Editou. Bohužel ale její život skončil ve druhé světové válce roku 1942 při masivním vyhlazování Židů. . Naprosto úžasná kniha, skvěle napsaná, chytne vás za srdce a pak vám to srdce rozdrtí na kousíčky, pokud nejste z kamene. Mám tyto knihy svým způsobem ráda, protože je potřeba si připomínat příběh každého jednoho člověka, který si tím vším prošel a vážit si toho, co máme dnes, na druhou stranu to ale samozřejmě vůbec není veselé čtení. Autoři si s tím poradili geniálně, čerpali z mnoha zdrojů a tam, kde nevěděli co a jak dopadlo, to vhodně domysleli. V knize najdeme mimo jiné i dobové fotografie, výstřižky z novin a na konci osudy Věrčiny rodiny i těch, kteří se Věrčina života nějak dotkli. Autoři odvedli opravdu skvělou práci a všech obětí do jednoho, je mi neskutečně líto. Měla by to být povinná četba. Rozhodně doporučuji.
Nela Vacková
Příběhů z dob holocaustu je tolik, tak proč o nich stále psát a číst je? Přece právě proto, že jich je tolik a minulost prosycená hrůzou přece jen není tak daleká. Většina jistě zná, tak jako já, příběh židovské dívky z Nizozemska Anne Frankové. Děvčátko nepřežilo 2. světovou válku a zbyl po ní jen deník, který si psala. Stejný osud potkal také Věru Kohnovou a další nevinné duše. Není to jednoduché, ale je nutné znát tyto příběhy, je to jediné co můžeme udělat – znát historii. Hned na začátku knihy nám představí Jana Poncarová skutečnost, díky které je příběh Věrky zase o něco jiný. Tím, že rodina Kohnů byla přátelsky spojena s příbuznou rodinou autorky, se stává kniha osobnější a odkrývá nejrůznější rodinné vazby. Dále je čtenáři nastíněn život Věrky a její sestřenice a nejlepší kamarádky Edy. Kapitoly nadepsány roky obsahují výrazné události Věrčina života a předávají bohaté informace o postupně se vyvíjející situaci ve světě, o politice a především o vnitřním světě normálního děvčete, které vnímá vše zase trochu jinak. Historické vsuvky jsou výborné pro zorientování se v celém období, a ještě lépe pak dokreslují fotografie. Autoři vás takto provedou obdobím před válkou, samotnou válkou a také nastíní osudy Věrčiných příbuzných a lidí, kteří mají s jejím příběhem nějakou vazbu. Můžete se tak také dočkat zpovědi objevitelky deníku. Nejpodstatnější je ale samotný deník, bez něhož by tento příběh nebyl odhalen, a kdy máte neopakovatelnou možnost číst o Věrčiných nejniternějších pocitech, o jejích prvních láskách a hlubokých snech, které nikdy nedostaly šanci se vyplnit. Citlivé podání a čtivá forma vám pak vynese čtenářský zážitek, který ještě dlouho setrvá v paměti. Osobně jsem se ze začátku déle sžívala se stylem psaní, který patří Janě Poncarové. O veškerý děj se starají popisy a nenaleznete jedinou přímou řeč. Jak ovšem ve výsledku hodnotím? Bylo to pro mě zcela nové seznámení a poznání, když jsem zjistila, že tento styl je mi mimořádně sympatický a baví mě.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jana Poncarová

Jana Poncarová

Jana Poncarová je novinářka a spisovatelka. Žije v Plzni a v Dobřívě. Ve své tvorbě se inspiruje skutečnými událostmi, opírá se o rešerše a rozhovory s pamětníky. Debutovala v roce 2018 románem Podbrdské ženy, který se setkal s nadšeným čtenářským ohlasem. Její druhý román Eugenie získal v roce 2020 Cenu čtenářů České knihy. Je také autorkou titulů Alžběta a Nina, Cyklistka a Herečka a Nultá hodina. V roce 2023 vydala ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem knihu Deník Věrky Kohnové připomínající osud této židovské dívky a její rodiny.
Zobrazit profil autora

Jiří Sankot

Jiří Sankot

Jiří Sankot žije ve Chválenicích u Plzně. Sedmnáct let učil dějepis a anglický jazyk, poté působil ve Státním oblastním archivu v Plzni a dnes pracuje jako referent památkové péče na Městském úřadě v Přešticích. V devadesátých letech externě spolupracoval s deníkem Listy Strakonicka. Je spoluautorem několika knih a přispívá do západočeských sborníků. Kromě holocaustu se zaměřuje také na další témata z historie Plzně, jižního Plzeňska, Rokycanska, Strakonicka a Šumavy. Roku 2021 vydal sérii publikací pod názvem Renesanční pitaval z podbrdského kraje představující dávné kriminální případy zaznamenané v rokycanských městských kronikách. Mezi jeho velké koníčky patří fotografování a cestování.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM