EN

Sundat se jak fénix

Martina Babišová


Novela divoká jako večírek na vzducholodi Hindenburg
Ráčkující raperka Ema touží být nejlepším člověkem na světě, místo toho ale naskočí na kariérní tobogán mířící do cíle úspěch. Na jeho konci však hrozí utonutí ve slávě, úzkosti a sponzorské vodce. Podlehne Ema tlaku zrychlující se doby a sociálních médií? Kam mezitím zmizela láska? A kam milovaná babička? Literární debut herečky Martiny Babišové je zábavnou, cynickou a autentickou generační výpovědí, která bez milosti ukazuje vzlety a pády jedné mileniálské outsiderky.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Žánr novela
Jazyk čeština
Počet stran 168
EAN 9788026511151
Datum vydání 16.03.2023
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,208
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Novela Sundat se jak fénix vypráví příběh autorčina alter ega, zpěvačky Emy. Je svého druhu vtipnou a ostrou generační výpovědí a týká se problémů a úzkostí, kterým dnešní třicátníci často čelí. Je záznamem o tom, jak nás doba žene do větších a větších výkonů, zprávou o tom, jakou srovnávací pastí jsou sociální sítě a média, kdy náš obraz v nich často považujeme za důležitější než to, jaký je náš svět reálně je, a jak se, pokud nedosahujeme úspěchů a permanentního „štěstí“, považujeme za méněcenné.

Měla by Ema snazší život, kdyby místo rapu zpívala pop, nechala si narovnat vlasy a mluvila o tom, že ráda peče a vaří? A stačilo by na to pár plastik nebo by to chtělo i lobotomii?

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Iva Šindelková
Dostala se mi do ruky debutová novelka herečky Martiny Babišové. Jelikož se sama pohybuji v uměleckých kruzích, docela mě zajímalo, jak se s tím autorka popere. A musím říci, že jsem byla mile překvapena. Autorka píše svižně, bez skurpulí, syrově, otevřeně, dostává se pocitům na dřeň. Možná to je i způsobeno tím, že čtenář má dojem, že čte vyloženě zápisky z deníku mladé dívky, která se snaží vymanit ze vzorců, které na člověka přenesou rodiče, společnost, člověka, který prostě jen chce žít spokojeně a šťastně. A Martina si nedělá servítky. Je o závislostech, které mohou mít různou podobu, boji o zasloužené místo na světě, úspěchu, štěstí, lásce, důstojnosti, o naději. Věnuje se tématům, které se dotýkají všech a se kterými se může ztotožnit každý, kdo v naší republice nežije zrovna „pod kamenem“. A já se ztotožnila v mnoha ohledech. Moc díky.
Nela Vacková
Tento velmi povedený debut si mě získal po téměř všech stránkách. Dějově se jedná o knihu nevýraznou, ale jednotlivé střípky přece jen něco spojuje. Očekávat souvislý příběh by tedy byla chyba. Ale tuhle mezeru stoprocentně vyplnily myšlenky a úvahy. Ty mě oslovily na plné čáře nejvíc. Zakomponovat do knihy aktuality, od feminismu a LGBT až po politiku, inflaci a válku na Ukrajině, byl výborný nápad. Autorka otevřeně přes hlavní postavu sděluje své postoje, ať už se jedná o sebe víc kontroverzní témata. V mnoho věcech jsem s ní naprosto souhlasila a byla ráda, že to konečně někdo napsal. Velký důraz je věnován také psychickému zdraví, úzkostem a sociálním sítím. Problémy dnešní doby, na které si už každý udělal názor, ale je je potřeba řešit. Věřím, že v této knize se najde většina čtenářů středního věku až po generaci z, každý se totiž pereme se životem. K tomu napomůže také neobvyklý styl psaní. Zpočátku jsem si autorku spojovala s texty Kateřiny Pantovič, ale časem se vyjevilo, že je to zase jedinečný způsob. Kniha se přizpůsobuje čtenářům, proto v ní často najdeme anglicismy a především hovorovou češtinu. Ta pro mě byla lehce rušivou, ale v záplavě obdivuhodně popsaných problémů společnosti atd. se dala nevnímat. Připravte se tak na knihu místy oddechovou, místy náročnou, a s depresivním nádechem. Pouštějte se do ní s očekáváním „krásného“ vyobrazení úskalích dnešní doby. A především neustále pamatujte, že se nemusíte honit za ničím, jen stačí dát se na první místo.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Martina Babišová

Martina Babišová

Martina Babišová vystudovala hereckou akademii Bow Street Academy of Screen Acting v Dublinu. Hrála v několika českých a zahraničních filmech a seriálech. První ocenění jí přinesl studentský film Visitor. Dále na sebe výrazně upozornila rolí v komedii Shoky a Morthy: Poslední velká akce či v dramatu Minuta věčnosti, kde ztvárnila hlavní roli po boku Jiřího Langmajera. Martina ovládá několik jazyků, má certifikát v neozbrojeném kaskadérství, píše pravidelně fejetony pro ženské časopisy, vyvíjí vlastní seriály se silnými a nedokonalými ženskými hrdinkami. Miluje deskové hry, čarodějnice a binge-watching seriálů o narkotrafikantech. Sundat se jak fénix je její literární debut.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM