EN

Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity

Martin C. Putna


Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot
"Konečně kniha o vývoji ruské spirituality, která vychází ze znalosti a hlubokého pochopení ruských dějin. V době, kdy se o Rusku mnoho mluví a píše, výhradně však z úhlu dnešní politiky, ať již kladně nebo záporně, je blahodárné zabývati se samotnými kořeny." Karel Schwarzenberg
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 336
EAN 9788076016583
Datum vydání 30.05.2022
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,595
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

­Kniha vysvětluje hlavní body ruských ­kulturních a duchovních dějin, jež by měl znát každý Čech, který chce rozumět tomu, co se děje v Rusku dnes. ­Výklad, dokumentovaný na ­vybraných literárních a uměleckých dílech, je veden od „předdějin“ na ­řeckém Krymu po současnost: od svatého ­Vladimíra k Vladimiru ­Putinovi a od jurodivých k Pussy Riot. Na rozdíl od většiny rusistických prací tato kniha vykládá Rusko „postkoloniálně“. Ne jako jednotné dějiny ruské ­říše a ruské spirituality, ale jako ­komplex národních a náboženských tradic, které spoluutvářely prostor ­východní Evropy, včetně ruských „kontrakultur“ a vlivů německých, mongolských, židovských, katolických či polskolitevských. Zvláštní ­pozornost je věnována Ukrajině, ­dědici „toho druhého Ruska“. Kniha se hlásí k tradici, kterou vyznačují Havlíčkovy Obrazy z Rus, Masarykovo Rusko a Evropa a Čer­ného Vývoj a zločiny panslavismu.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Martin C. Putna

Martin C. Putna

Martin C. Putna (1968) je literární historik, přednáší na Karlově univerzitě v Praze. Vydal zejména knihy Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848–1918 (Praha, Torst 1998), Órigenés z Alexandrie: Kapitola z dějin vztahů mezi antikou a křesťanstvím (Praha, Torst 2001), Řecké nebe nad námi a antický košík: Studie ke druhému životu antiky v evropské kultuře (Praha, Academia 2006), Spiritualita Václava Havla: České a americké kontexty (Praha, Knihovna Václava Havla 2009) a řadu dalších titulů původních i překladových.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM