EN

H. P. Lovecraft: Proti světu, proti životu

Michel Houellebecq, Stephen King


Houellebecqův milostný dopis Lovecraftovi. Esej s předmluvou Stephena Kinga.
V této rané práci zaměřil Michel Houellebecq své brilantní analytické schopnosti na dílo H. P. Lovecrafta – kultovního autora hororů z počátku 20. století. Oběma spisovatelům je vlastní temné vidění světa a Houellebecqův vhled do spisovatelského řemesla osvětluje nejen Lovecraftovu tvorbu, ale i jeho vlastní. Pronikavé úvahy francouzského misantropa vedené obdivem k americkému autorovi se formují v milostnou píseň plnou energie a vášně, s jakou jsme se v Houellebecqových románech dosud nesetkali…

Detailní informace

Ilustrátor Sabina Chalupová
Jazyk čeština
Původní název H. P. Lovecraft: Contre le monde, contre la vie
Původní jazyk francouzština
Překladatel Alan Beguivin, Roman Tilcer
Počet stran 112
EAN 9788026730125
Datum vydání 23.09.2024
Věk od 18
Formát 120x190 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

V této rané práci zaměřil světoznámý francouzský spisovatel Michel Houellebecq své brilantní analytické schopnosti na dílo H. P. Lovecrafta – kultovního autora hororů z počátku 20. století, z nichž k nejznámějším patří povídky jako Volání Cthulhu, V horách šílenství, Stín nad Innsmouthem a další. Oběma spisovatelům je vlastní temné vidění světa a Houellebecqův vhled do spisovatelského řemesla osvětluje nejen Lovecraftovu tvorbu, ale i jeho vlastní. Pronikavé úvahy francouzského misantropa vedené obdivem k americkému autorovi se formují v milostnou píseň plnou energie a vášně, s jakou jsme se v Houellebecqových románech dosud nesetkali. Součástí českého vydání je předmluva současného velmistra hororového žánru Stephena Kinga nazvaná Lovecraftův polštář.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Michel Houellebecq

Michel Houellebecq

Jeden z  nejvýznamnějších současných spisovatelů, jehož knihy vzbuzují vášně po celém světě. Začal jako básník, publicista a fotograf a vystupoval i na koncertech jako rockový hudebník. Autorovou románovou prvotinou je Rozšíření bitevního pole z roku 1994. Kritika ji nejprve odsoudila pro „zvrhlé a pornografické pasáže“, ale čtenáři brzy vykoupili původní náklad i reedice. Kultovní román, přeložený do více než dvaceti jazyků, byl v roce 1999 zfilmován a roku 2004 vyšel i česky v překladu Alana Beguivina. Elementární částice byly ještě skandálnější než první próza, přesto (anebo proto) za ně dostal Goncourtovu cenu. Román psaný nebývale posměšným tónem, doplněný sociologicko-analytickou studií soudobé Francie a popisy erotických scén různě namíchaných párů i „nepárů“, vzbudil protichůdné ohlasy. Roku 2001 vyšel Houellebecqův román Platforma, v němž autor kriticky mapuje současný stav západní společnosti. V roce 2007 vyšla česky próza nazvaná Možnost ostrova, roku 2011 kniha Mapa a území, 2015 román Podvolení a 2019 román Serotonin. V  roce 2020 vychází Eseje, výbor kratších prozaických útvarů, které mapují Houellebecqovu tvorbu napříč několika dekádami.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM