EN

Ty chladné oči

Scarlett Wilková


Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře.
Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných?
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 288
EAN 9788026724414
Datum vydání 16.03.2023
Věk od 18
Formát 130x200 mm
Nakladatelství MOTTO
Hmotnost 0,417
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných? Scarlett Wilková přichází s druhým románem, v němž opět otevírá citlivé a málo reflektované téma novodobých dějin.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Video

Audio

Hodnocení čtenářů

Nela Vacková
Historických románů je v dnešní době velké množství, ale vzájemně se od sebe liší tématem, dobou, jazykem, pojetím, … tento příběh se odehrává na pozadí kolaborace, druhé světové války a komunismu v Československu. Jedná se o neuvěřitelně citlivě napsaný román, který ale nezkresluje krutost a zlo konané v minulosti. Ráda bych příběhu věnovala každou vteřinu, což časově není možné, a tak mě vždy zamrzelo, když jsem knihu musela dočasně zavřít. Jsem ráda jestliže historické romány vychází z ověřených informací, které si pak můžu zapamatovat a rozšířit si obzory. Přesně to se zde stalo. Text ke smyšlený, ale je stavěna na základě výpovědí pamětníků, obsahuje všude známé informace, ale také malé detaily, které umí překvapit a přiblíží čtenáři určenou dobu. Jako hlavní hrdinku na scéně sledujeme ruskou dívku Neonilu. Popravdě jsem se nikde jinde nesetkala s tak záměrně nesympatickou a zároveň detailně propracovanou literární postavou. Mnohdy mi běhal mráz po zádech, autorka si pohrála s pohledy a časy a vše působilo neuvěřitelně živě. O to hůř, když si uvědomíte, že to vše se doopravdy dělo. Hlavní hrdinka na sebe ovšem neupoutá všechnu pozornost, ale dělí se o ni s jinými více či méně důležitými postavami. Je pak velmi uspokojující získat rozuzlení životního příběhu téměř každé zmíněné postavy. Přála bych si takto zpracovaných románů – pravdivých, čtivých – více. Závěrem si tedy dovoluji napsat, že Scarlett Wilková je pro mě českou Rutou Sepetys (výborná autorka YA knih s polozapomenutými historickými tématy) pro dospělé.
Hana Kristínová
Předchozí knihu jsem nečetla, takže žádná porovnávačka. 2. světová válka, Smolensk a život jedné ruské ženy jménem Neonila, která celý příběh působí chladně, pragmaticky, bezcitně a velmi uzavřeně. Trošku se to ve mě pere, podstatnou část knihy jsem jí opovrhovala, ale po přečtení dalších stran jsem jí litovala a sympatizovala s ní. Líbilo se mi volba prostředí, do kterého je děj zasazen, z Ruska jsem žádný válečný příběh nečetla, zase mi to dalo jiný úhel pohledu. Skvěle je tu vykresleno chování nacistů k "běžnému obyvatelstvu" a co všechno je člověk ochoten udělat pro to, aby přežil. No a ten konec? Masakr! Potřebuju vědět jak to dopadlo! Kniha se četla svižně a rozhodně se k ní zase někdy vrátím. Doporučuji nejen milovníkům historických románů.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Scarlett Wilková

Scarlett Wilková

Scarlett Wilková je novinářka, která se psaní se věnuje od chvíle, kdy po maturitě nastoupila do redakce podnikového časopisu v Ostravě. Poté pracovala pro různá média, posledních dvacet let píše především pro Magazín DNES, kde se zaměřuje na rozhovory a témata týkající se společenských trendů. Pracuje také na neziskových projektech týkajících se problematiky života lidí v seniorském věku. Spolupracuje se společností Post Bellum provozující databázi Paměť národa. Pro ni zaznamenala vzpomínky řeckých pamětníků, které inspirovaly románový debut Až uvidíš moře. Ve svém druhém románu Ty chladné oči se dotýká tématu kolaborace s nacistickým režimem během druhé světové války. Knihou Desetkrát a dost se vrací do Řecka, tentokrát v příběhu o vztazích ve zralejší části života.
Zobrazit profil autora

Recenze

ctemeceskeautory.cz - Ty chladné oči

...„Tvorba Wilkové je pro mě opravdovým literárním zážitkem, od vybroušené stylistiky přes neotřelý námět po vybalancovanou pointu. Využívá nadání vykreslovat dějiny pomocí osudů obyčejných lidí a činit z nich ty neobyčejné. Její tituly se mi čtou dobře i přes tíhu obsahu, jsou nezapomenutelné a nutí k zamyšlení.“...

Databazeknih.cz - Ty chladné oči

...„Scarlett Wilková své postavy nesoudí, nemoralizuje, jen vypráví jejich osudy, a byť píše o velmi závážných tématech, jejichž inspiraci našla ve výpovědích pamětníků pro Paměť národa, píše tak, že knihu nemůžete odložit. Skvělé čtení, opravdu.“...

knihazaknihou.cz - Ty chladné oči

„Autorka má svůj specifický styl vyprávění, který je velmi čtivý, čtenáře do ničeho netlačí a přesto v nich zanechá nesmazatelnou stopu, jež se do nich hladce vnoří. Scarlett Wilková vezme historická fakta a na jejich základech vám vystaví poutavý příběh, kterému věříte od začátku až do konce.“
NAPIŠTE NÁM