EN

Můj rok 1964

Martina Rybičková


Sportovní úspěchy i vznik kultovních filmů. Vraťte se do roku 1964!
Rok 1964 se nese v atmosféře pokračujícího politického uvolňování. Některé věci se ale zatím nezměnily: hromadná doprava je přecpaná, vlaky jezdí se zpožděním, oprava pračky zabere několik měsíců a stavby se táhnou léta. To aspoň vynahrazuje řada novinek, objevů a sportovních úspěchů – třeba zlatý olympijský hattrick Věry Čáslavské. Vznikají filmy, které si diváci zamilují, například Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů nebo Limonádový Joe. Dobývání vesmíru pokračuje a lidé stále vzhlížejí ke hvězdám…
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 224
EAN 9788026512035
Datum vydání 15.01.2024
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,69
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Rok 1964 se nese v atmosféře pokračujícího politického uvolňování. Některé věci se ovšem nemění: hromadná doprava je stále přecpaná, vlaky jezdí se zpožděními, oprava pračky zabere několik měsíců a stavby se táhnou léta. Ale zároveň se můžeme těšit i na spoustu novinek, objevů a sportovních úspěchů.

Na začátku roku se československým hokejistům na zimní olympiádě v Innsbrucku, která se koná i přes nepřízeň počasí a nedostatek sněhu, podaří získat bronz. Krátce nato se koná mistrovství světa v krasobruslení, kde vítězí sourozenci Romanovi. V říjnu se pak pořádají letní olympijské hry v Tokiu a zde září Věra Čáslavská, jež získává rovnou tři zlaté medaile.

Ani v oblasti kultury se u nás nezahálí a vznikají filmy, které si naleznou v televizi své místo až do dnešních dnů. Jde například o první český muzikál Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů nebo nestárnoucí snímek Limonádový Joe. Politické uvolnění je znát i v této oblasti, protože nemálo filmů, které se v tomto roce natočí, končí o pár let později v trezoru.

V úplně nové továrně v Mladé Boleslavi se začíná vyrábět embéčko, jeden z nejúspěšnějších automobilů v naší historii.

Spojené státy se aktivně zapojují do války ve Vietnamu, lidstvo se stále pokouší dobýt vesmír, pořizují se fotografie Měsíce a vypouštějí se družice letící k Marsu. V Československu se nasazují první sálové počítače.

A tak se pojďme projít rokem, kdy se zkoušejí semafory pro chodce s panáčky, oslavuje se čtyřsté výročí narození Williama Shakespeara a ve světě se začínají nosit minisukně.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
NAPIŠTE NÁM