EN

Café Groll

Jan Štifter


Poetický příběh lásky a vášně z jihočeských nevěstinců v období První republiky
Zatímco babičky vyšívaly Hradčany, děti u draní peří poslouchaly pohádky a slečinky z lepších rodin studovaly, jak se stát spořádanou ženuškou... v Café Groll zatáhli závěsy, aby mohl začít další z nespoutaných šantánových večírků. Legendární českobudějovický nevěstinec ožívá v příběhu o lásce a touze z počátku 20. století. Nechte se hýčkat bordelmamá Vlastou Holubovou a odhalte tajemství Anny Václavíkové, nejkrásnější ze všech jejích dívek!
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Ilustrátor Ondřej Dolejší
Jazyk čeština
Počet stran 160
EAN 9788076018082
Datum vydání 17.04.2023
Věk od 18
Formát 116x164 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Tvář
Hmotnost 0,207
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Próza úspěšného autora Jana Štiftera se tak jako většina jeho knih odehrává v Českých Budějovicích, tentokráte v roce 1920, kdy mladý lékař dostane za úkol lékařský dohled nad lehkými dívkami a seznamuje se s jejich životy. Naváže vztah s jednou z nich, krásnou Annou Václavíkovou z vyhlášeného podniku Café Groll v kasárenské ulici. Jako vždy u Jana Štiftera, jeho prózy přecházejí mezi různými časovými obdobími, udržují si atmosféru napětí i tajemna a současně podávají dojemné lidské příběhy. Café Groll poprvé vyšla v miniaturním nákladu v Českých Budějovicích, nakl. Pikador Books, 2016.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

Lenka Zajíčková
Novela, která nás zavede do jižních Čech. Konkrétně do města České Budějovice. V příběhu poznáváme mladého lékaře Rudolfa Slívu, který má své zkušenosti nasbírat dohlížením nad zdravím svých pacientek. Nejsou to běžné ženy, ale dívky z nevěstince. Píše se rok 1920 a nevěstince jsou muži velice často navštěvované. Mužům nejde jen o sex, ale i o odreagování se například u sklenky, popovídání si a pozorováním hezkých slečen. Rudolf Slíva tak poznává všechny dívky nejen jako zaměstnankyně nevěstince, ale i jako pacientky s jejich různými osudy. Nejvíc ho zajímá Anna Václavíková o které kolují vyloženě legendy a on by ji rád poznal i osobně... Bylo to krásné čtení, což byste rozhodně u tohoto tématu nečekali. A nečekejte ani nějaké sexuální scény. Kdepak! Pohybujeme se v době První republiky a vše bylo vznešené a noblesní a takové umírněné. Co se odehrávalo za dveřmi už byla čistě soukromá věc... Já jsem z knihy nadšená, protože se mi líbilo téma a jakým způsobem ho autor pojal a zpracoval. V knize prožijeme s Rudolfem mnoho a mnoho let a já bych klidně četla dál. Měla jsem pocit, že jsem se přenesla přímo do příběhu a žiju v době před 100 lety.  Navíc je knížka v menším formátu, který se krásně bere na cesty a písmo je temně červené, což je nezvyklé, ale bylo to velice příjemné.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Jan Štifter

Jan Štifter

Jan Štifter (* 1984) absolvoval kulturní dějiny na Univerzitě Pardubice. Působil v redakcích MF DNES a Lidových novin, v týdeníku MF Sedmička pracoval jako šéfredaktor. V roce 2013 založil lifestylový magazín Barbar! Za román Sběratel sněhu získal řadu ocenění, včetně Ceny čtenářů České knihy, novelu Café Groll adaptovalo Jihočeské divadlo. V nakladatelství Vyšehrad vydal též knihu povídek Světlo z Pauliny a venkovskou románovou kroniku Paví hody. Vedle prózy se věnuje odborným textům především z oblasti nejjižnějších Čech. V Trhových Svinech organizuje literární festival Svinenské čtení. S rodinou žije v Českých Budějovicích, s manželkou Evou mají čtyři děti.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM