EN

Nesvatí svatí

Eduardo Mendoza


Tři neobyčejné příběhy pohnutí mysli
Tři obyčejní Barceloňané – tři neobyčejné příběhy pohnutí mysli. Eduardo Mendoza sám napsal, že lidé vidí jako svaté proto, jak se životem protloukají, jak zápolí mezi lidským a božským bytím. Nejednou jim ublíží jejich bližní, nejednou sami způsobí bolest svým bližním. Od vystavované velryby, přes domorodý kmen i hodiny literatury ve vězení – autor s osobitým smyslem pro humor malé chvíle a malá gesta přetváří v prozření, která mění životy mnohých dalších.

Detailní informace

Jazyk čeština
Původní název TRES VIDAS DE SANTOS
Původní jazyk španělština
Překladatel Jana Novotná
Počet stran 160
EAN 9788074298127
Datum vydání 15.10.2018
Věk od 15
Formát 130x200 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,292
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Tři obyčejní Barceloňané – tři neobyčejné příběhy pohnutí mysli. Eduardo Mendoza se totiž nechal inspirovat životy svatých. Jak sám napsal, nejde mu o svaté uznávané církví, ale o lidi svaté tím, jak se životem protloukají, jak zápolí mezi lidským a božským bytím. Nejednou jim ublíží jejich bližní, nejednou sami způsobí bolest svým bližním. Od vystavované velryby, přes domorodý kmen i hodiny literatury ve vězení – autor s osobitým smyslem pro humor malé chvíle a malá gesta přetváří v prozření, která mění životy mnohým.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Eduardo Mendoza

Eduardo Mendoza

Katalánský, španělsky píšící spisovatel Eduardo Mendoza se narodil v Barceloně 11. ledna 1943. Vystudoval práva a v letech 1973–1982 pracoval jako tlumočník v sídle OSN v New Yorku. Jeho prvním literárním dílem se stal román Pravda o případu Savolta, který zaznamenal velký úspěch i v zahraničí. Česky dále vyšla Podivuhodná cesta Pomponia Flata. Námětem jeho děl je často společenské a politické dění v Barceloně, ale své příběhy vypráví s ironií a nadsázkou, s osobitým smyslem pro humor. K jeho zvláště pozoruhodným dílům patří román La ciudad de los prodigios (Město zázraků). V tomto fantaskně magickém příběhu popsal barcelonský život v období 1888-1929. Výčet literárních cen, jimiž bylo Mendozovo dílo oceněno, je úctyhodný. Mimo jiné obdržel roku 2010 Premio Planeta de Novela. V roce 2013 získal Evropskou knižní cenu za nejlepší evropský román, a to za dílo Riňa de gatos. Cenu Franze Kafky, české literární ocenění, jež každoročně uděluje porota v mezinárodním složení, převzal v roce 2015 a o rok později obdržel Cervantesovu cenu, nejvyšší ocenění pro španělsky píšícího autora. Eduardo Mendoza ve svých dílech střídá nejrůznější polohy od nadsázky, satiry a ironie až po meditativní zpracování námětu. Právě vytříbený styl a smysl pro dynamické využívání narativních postupů a stylů zaručuje jeho dílům čtenářskou úspěšnost.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM